Idamik

Träning under graviditeten del 1.

Jag har tidigare skrivit inlägg som handlar om träning efter graviditet. De hittar du här och här.

Nu vill jag prata lite om träning under graviditeten. Jag ska göra en liten miniserie även i detta ämne och välkomnar gärna frågor och funderingar. Detta första inlägg berör hur du kan träna som gravid och hur du ska försöka förhålla dig till träningen. Det är helt klart en omställning i livet som är på gång. På alla plan.

Hur du kan träna under din graviditet är väldigt individuellt Många kan träna på precis som de brukar ganska långt in i graviditeten medan andra blir sängliggande efter några veckor. Det viktiga är att se till sig själv och sina förutsättningar. Jämför dig aldrig med någon annan.

Det första du kan tänka på är att omvärdera ditt mål. Kanske är du van att ha ett prestationsmål att hela tiden bli starkare eller snabbare eller något annat liknande mål. Det behöver läggas åt sidan nu. En målsättning kan istället vara att bibehålla styrka, att orka träna 2-3 gånger per vecka eller hålla sig smärtfri. Att träna för att orka med graviditeten rent psykiskt kan vara en stor vinst i sig. Det är tufft många gånger och många tankar som snurrar 200 varv i huvudet. Då kan träningen vara en plattform där tankarna får vila och kroppen får jobba. 

Är du van att träna är det bra att fortsätta med den träning din kropp är van vid. Till exempel om du brukar marklyfta i gymmet kan du fortsätta med detta, då är det en övning din kropp är van. Strunta i de allra tyngsta lyften och jobba på en bekväm nivå. Har du aldrig tränat tidigare men vill komma igång under graviditeten kan det vara bra att ta hjälp från en personlig tränare som har bra koll på gravidträning. Det allra viktigaste med gravidträningen är att sänka ribban och känna sig nöjd med den träning som blir.

Det är mycket som händer i kroppen med hormoner, organ som flyttar på sig osv. Det är okej att lägga träningen lite på sidan ifall du inte alltid har lust att träna så ofta som du brukar men det är viktigt att hålla igång för att kroppen ska få bästa möjliga förutsättningar att orka hela graviditeten, under förlossningen och speciellt i livet som nybliven mamma. Träna det som gör dig glad och känn efter vad som känns bra. Lyssna på kroppen!

I nästa inlägg i detta ämne ska jag ta upp några träningsformer att undvika, finns det något som är farligt?

Under veckan kommer del 2. Håll utkik!

IMG_0240

Utomhuspass var min melodi som gravid. Precis rätt årstid för utomhusträning prickade jag in.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emilia

    Vilka flashbacks jag fick till i början av graviditeten när jag var såå trött. Kom till gymmet o tänkte träna, satte mig i fåtölj för att samla lite kraft, fastnade där och insåg ganska snart att det bara var att gå hem, haha. Noll kraft!