Elsies päron

Föräldralivet medför en påtvingad konsumtion

 

 

Varför bloggar du, Kristin? – Tanken med bloggen har från början varit att ge inspiration och dela med mig av det jag tycker är kul i livet. Fokus har legat på mat, bak, barn och träning. Vi fick reda på att vi var gravida några veckor efter att bloggen startat. Jag mådde inget vidare under hela graviditeten och avslutade med att bryta svanskotan under förlossningen och på grund av detta tog bloggen en annan vändning än vad som var planerat. Det var dock en bra vändning, vi fick en Bibbi.

Nu tar vi tillbaka träningen i bloggandet igen, varvat med alla kak- och bullbak. Det blir Göteborgs Varv och Stockholm Marathon för Patrik, och jag ska fokusera på att bli stark igen – förhoppningsvis även springa några mindre lopp. Jag vill visa hur man inte bara får alla delarna att fungera utan även att vara roliga. Mat och vardag är för stor del av vårt liv för att vara trist.

Kan du få bloggstress? – Ja, det kan jag absolut, men inte för att jag måste producera inlägg, utan för att jag tycker att det är så kul men inte hinner.

Vad säger dina nära och kära om att du bloggar? – De tycker att det är kul och peppar mig. Hela vår familj är delaktig i bloggandet även om det är jag som skriver, vilket är kul. Även vänner och övrig familj blir delaktiga vare sig de vill eller inte, dock försöker jag att respektera att alla kanske inte vill vara offentliga på det sättet, och frågar oftast om jag får fotografera och så.

Har du träffat nya vänner via ditt bloggande som du inte skulle träffat annars? – Den har inte pågått så länge, men jag tycker att alla trogna läsare som flitigt lämnar kommentarer känns som bloggvänner. De bistår med både kloka råd och uppmuntran.

Vad prioriterar du när du handlar mat? – Mat ska inte vara krångligt och förenat med pekpinnar, utan det ska snarare förgylla än att vara en börda. Vår filosofi kring mat och miljötänk är att inte komplicera saker och ting för mycket. Min man är kock, och jag är kostekonom så det faller sig naturligt för oss. Miljö och hälsa är viktigt, liksom att njuta, unna sig och inte göra livet svårare än vad man klarar av här och nu.

Det är viktigt att inse att olika perioder i livet kräver olika metoder. Har du ett sunt tänkande så faller bitarna på plats. Jag tror många konsumenter idag mest känner sig förvirrade av all information, att det blir för krångligt och istället ett antingen/eller-tänk vilket är farligt. ”Många bäckar små” är ett viktigt tänk, eftersom det är vi som konsumenter som måste visa vad vi vill för att på sikt även få företag, politiker och de stora aktörerna att ändra på sig. Börja med ”The man in the mirror”.

Vad satsar du på i din vardag för att leva grönare? – Jag försöker alltid göra saker okomplicerat, att göra dem till en naturlig del av vardagen. Dock måste det finnas en strävan att addera fler positiva vanor till sin vardag, men genom små förändringar och att inte må dåligt över allt som vi inte gör (ännu). Vi kan bli bättre på massor, och lever inte alls så bra som vi skulle kunna men så länge man har en strävan att bli bättre så funkar det. Skynda långsamt och var nöjd med det lilla du gör istället för att må dåligt över allt du inte gör. Der är dock viktigt att verkligen fortsätta att utmana sig och inte bli för bekväm.

Vilket är ditt bästa gröna tips? – I vår bekantskapskrets åker barnvagnar, kläder och prylar kors och tvärs. Barnprylar hinner nämligen inte användas speciellt länge i ett hushåll, innan de är passé. De kläder som vår lilla Bibbi använder har suttit på nio barn innan de tillföll Bibbi. Vi är även bra på att använda matrester i nya rätter, och slänger nästan aldrig mat.

Har din syn på miljöfrågor förändrats sen du fick barn? – Både ja och nej. Synen är nog i stort densamma, men miljöfrågorna är mer påtagliga i vårt liv nu. Det har medfört en påtvingad konsumtion och förbrukning som jag inte tycker om, med blöjor, tvätt och så vidare. Även vårt nyttjande av bil har ökat. Vi har visserligen en miljöbil men det känns så onödigt i lilla Göteborg.

Hur upplever du att det är att tänka ekologiskt och hållbart när man är småbarnsförälder? – Det är naturligtvis inte enkelt, hur mycket man än vill. Många av mina tankar kanske kan tolkas som bekväma ursäkter – men om jag tar till mig allt jag egentligen borde göra, eller ser till min syster som är min miljöidol så blir jag nästan matt. Därför är det mer effektivt för mig att ta det i små doser, och se möjligheter istället för problem.

Vilken är den största utmaningen i din gröna vardag med barnen? – De växer upp i ett samhälle där det är självklart att köpa nytt istället för att laga något och där man måste ha ett kritiskt tänk till allt. Vår utmaning är att få dem att förstå att våra handlingar får konsekvenser, samt ge dem grunden till en sund och bra inställning till livet.

Kristins bästa eko- och hälsotips:

  • Handla efter säsong
  • Handla närodlat
  • Handla varierat
  • Handla så naturliga livsmedel som möjligt

Kristin Johansson är mamma till två barn och har bloggat snart ett år. I bloggen ventilerar Kristin om hur det är att balansera matlagning, bakning och träning med mammalivet. LivingGreen har frågat Kristin om hur hon tänker kring miljömedvetenhet i vardagen.

Av: Johanna Arogén [email protected]

Bilder: Kristin Johansson