Idamik

Förlossning och träning – hur kan man tänka?

Idag är det dags för 4:e inlägget som handlar om träning under graviditet. Du hittar den 1,2 och 3 tidigare i flödet, under kategorin gravidträning. 

Idag svarar jag på två frågor som rör förlossningen. Det kan aldrig sägas för många gånger att allt som har med träning, graviditet, förlossning och bebisar att göra är ju väldigt individuellt. Jämför dig aldrig med någon annan. Insup inspiration och hitta din egen väg, vad som funkar för dig och din familj.

 

Hur tätt inpå innan förlossningen är det okej att träna?

Det är helt upp till var och en vad som känns bra. Lyssna på kroppen. Den kommer säga till dig ifall det är läge att vila eller om den fixar ett lättare träningspass. Jag tror att alla känner det i sin kropp. Det är viktigt att låta kroppen styra och inte knoppen. Hjärnan kanske vill träna med kroppen inte. Då det är nära beräknat datum tycker jag det är viktigt att låta kroppen bestämma. Tänk på att ladda energi inför förlossningen. Det krävs en stor kraftansträning att föda ett barn och då är det inte läge att komma helt utmattat efter ett mastodontpass på gymmet. Tänk att du har ett marathon framför dig. Använd energin smart och spara så mycket det går. Det är ju dock omöjligt att säga när förlossningen drar igång så sista veckorna innan beräknat datum skulle jag rekommendera att dra ner ännu lite extra på intensiteten och träna för att hålla igång blodflödet i kroppen och känna sig pigg och stark. Du ska inte känna dig slut när du går från gymmet. 

För mig blev det en psykisk effekt av att träna. I slutet av graviditeten var jag mycket hemma. Satt i soffan och vilade. Jag var ganska trött och uttråkad på samma gång. Precis som det ska vara tänker jag men då var det skönt att åka iväg till gymmet. Cykla en liten stund, träna i några maskiner och känna att massa positiv energi landar i kroppen. Det var för mig en härlig känsla som fick mig att hålla ut i den eviga väntan på slutet.

Fil 000 (9)

Jag simmade en del i slutet av min graviditet. Jag gillade känslan av att vara lätt i vattnet.

 

Hur snabbt efter förlossningen är det okej att träna?

Som med allt annat är det väldigt individuellt Mycket handlar om hur länge träningsuppehållet varit, hur förlossningen gick och hur livssituationen nu ser ut med den lilla bebisen som ny i familjen. De som inte tränat något under graviditeten kan behöva vänta längre än de som hållit igång in i det sista. En tumregel är att vänta till efterkontrollen hos barnmorskan är gjord. Fram till dess kan du satsa på promenader, knip-  och mammamageträning. De djupa, inre magmusklerna behöver tid att gå ihop och du som nybliven mamma behöver träna på att aktivera magmusklerna rätt för att sedan kunna träna annat. Börja med korta promenader och om allt känns bra kan du förlänga dem succesivt. Ta det lugnt och låt bebisen styra vardagen. Sov när tillfälle ges och låt återhämtningen ta sin tid. Det blir en stor omställning både fysiskt och psykiskt att föda barn och sedan ha en ny familemedlem därhemma. Låt allt ta sin tid och tänk att livet går i perioder. Just efter förlossningen är en icke träningsperiod men träningsperioder kommer tillbaka snabbare än du anar så stressa inte. Njut av det nya fantastiska i att vara mamma.

 

Har ni några fler frågor som ni vill att jag besvarar här i bloggen som rör gravid- eller mammaträning? Tveka inte att ställa dem. Jag brinner för detta och vill verkligen inspirera till ett aktivt liv både innan, under och efter graviditeten. Jag tror det finns något för alla i träningsdjungeln och jag vill att alla ska kunna känna att träning och rörelse är positivt och bra för kroppen. Det behöver inte handla om att gå på gym. Det kan vara en promenad eller några yogaövningar med barnen i lekrummet eller vad som helst som gör att kroppen rör på sig.

Fil 000 (13)

Wilmer har sovit en hel del utomhus i vagnen så jag har kunnat träna i utegymmet och på lite alla möjliga platser. Ett härligt sätt att aktivera kroppen och fånga dagsljus under föräldraledigheten.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.