I första delen i denna miniserie tar jag upp hur du kan tänka kring gravidträning. Du hittar del 1 här.
Idag tänkte jag ta upp ifall det finns några träningsformer att undvika eller om det rent utav kan vara farligt att träna på ett visst sätt samt ifall det finns några extra skonsamma träningsformer att ägna sig åt under dessa 9 månader av väntan.
Om vi börjar med en fråga som jag har fått flera gånger. Finns det någon träningsform som är farlig under graviditeten?
Farlig skulle jag inte säga att någon träningsform är men jag rekommenderar att man lägger löparskorna på hyllan senast i vecka 20 även om allt känns bra. Detta för att löpning påfrestar fogarna och bäckenbotten onödigt mycket. Problem med bäckenbotten och till exempel urinläckage kan komma många år senare så det är inte värt att chansa. Det finns många andra sätt att konditionsträna.
Sporter med fysisk kontakt till exempel boxning med slag och sparkar mot magen bör undvikas helt.
Mycket handlar om din egen känsla av aktiviteten. Är du en mycket van skidåkare som sällan eller aldrig ramlar ser jag inga hinder att åka till exempel slalom. Så länge allt känns bra. Ifall du känner dig orolig eller osäker, strunta i den aktiviteten. Trivs du med vad du gör och mår bra så gör bebisen också det. Även här tycker jag man ska undvika att jämföra sig med andra och det kan även behövas ett par rejäla öronproppar för att inte höra vad omgivningen har att säga om dig, din graviditet i kombination med träning. Tyvärr haglar det ofta kommentarer till kvinnor som tränar under graviditeten och dessvärre är det inte alltid positiva sådana. Återigen, lyssna till dig själv, din egen kropp. Det är din bebis du bär och du vet vad som är bäst för er.
Så till det motsatta, Finns det någon träningsform som är extra skonsam under graviditeten?
Styrketräning är skonsamt. Den går att anpassa till varje blivande mamma och har du till exempel problem med foglossning fungerar det oftast bra att träna i maskiner istället för fria vikter. Variationen är oändlig i gymmet och mest troligt finns det alltid någon kroppsdel som fungerar felfritt och som kan tränas. Ett annat bra tips ifall foglossningen är framme och spökar (ont kring höfter eller ländrygg) är att cykla istället för att promenera. Många får tipset att promenera under graviditeten men det kan bli riktigt problematiskt för vissa. Där är både styrketräning och cykling bättre alternativ. Det finns även speciellt utformade träningspass för gravida på vissa gym. Det kan vara gravidyoga eller vattenträning. Kolla upp vad din gymkedja erbjuder och se om det finns något som passar dig.
I nästa inlägg ska jag ta upp lite konkreta exempel på kroppsdelar du med fördel kan fokusera på att träna under din graviditet. Tyngdpunkten i kroppen ändras med den växande magen och då är det viktigt att ge kroppen en chans att orka med vardagen och allt vad den utsätts för.
Kom gärna med frågor och funderingar kring gravidträning.
Styrketräning har alltid legat mig varmt om hjärtat och så även under graviditeten.