Lätthalstrad, sesampanerad tonfisk med en sallad på avokado, koriander och chili. För två. Beräkna ca 100-150 g tonfisk/ person. I stort sett all tonfisk som säljs färsk har varit fryst. De fryses in direkt vid fångsten, så det är ingen fara att äta den rå i mitten. Fast det skadar aldrig att fråga i fiskdisken, passa […]
C-vitaminpepp
Denna långa, långa vinter och dagisbaciller har genom oändliga förkylningar satt mig i en ordentligt formsvacka. Jag som borde ligga i hårdträning inför Göteborgsvarvet, börjar känna paniken. Allas råd är alltid, ät C-vitamin, vilket naturligtvis är ett snällt råd. Tack, men att inte få i sig tillräckligt med c-vitamin om man i alla fall har någon […]
Sushi
    Det japanska köket för mig är förfinat, petnoga, raffinerat och sÃ¥ gott. Matkultur som lägger stor vikt pÃ¥ estetik och att hÃ¥lla isär alla smaker. Sushi är ju bara en del av denna matkonst, och det ska ta mÃ¥nga, mÃ¥nga Ã¥r innan man behärskar den. Men om man vill tillaga lite ändÃ¥, bara för att det är sÃ¥ himla […]
Att starta en surdegsgrund, tar några dagar, men sen kan du ha den resten av livet om du pysslar om den. Den enklaste sättet är dock om du råkar känna en baknörd så kan du be om att få lite. Det räcker med nätta 50g vilket alla kan avvara. Vill du pröva att göra en egen så kommer […]
Böcker & Inspiration
Jag har en mängd kokböcker, en samling på vinden, en samling på jobbet och en samling av favoriterna i köket. Bläddrar, tittar och inspireras men lagar nästan aldrig ur dem. Jag kan inte hålla mig till ett recept, det går bara inte. Om det är för att jag inte orkar följa receptet, eller ett begär att […]
Trattis & Tryffel
 Torkad svamp är verkligen en vän i vardagen att ha i skafferiet, piffar faktsikt upp det mesta. Efter bara nÃ¥gra minuter av blötläggning sÃ¥ har de hittat tillbaka till sin forna form. Lite av smaken gÃ¥r ju ut i spadet, men använd även det till sÃ¥sen, soppan, grytan, det ger bÃ¥de smak och färg. Vi […]
Fira helg!
Alla anledningar att fira är bra, och framförallt att göra det ofta, i fall några gånger i veckan. Unna sig, även om det inte handlar om att missunna sig resten av dagarna. Vårt firande har aldrig varit helt bunden till helgen pga av jobb men det har varit nog så viktigt att klämma i någonstans i veckan. Så […]
I Elsies kök.
Elsie har hjälp till i köket idag, inventerat mycket skåp. Hon har även kockat en del, hon lagar mycket med basen rån och russin. Det är hennes säkra kort, men idag avancerade hon till fläskkött, eller rättare sagt spädgris, sin gris. Av alla de små redskap hon har i sitt lilla kök, så valde hon […]
Dagens surdeg jäser för fullt, det blir med fikon och hasselnötter. Torkade fikon är så jädra tacksamt att baka på, ger alltid en bra smak, även själva surdegen känns som ett säkert kort. Visst kan man misslyckas på många sätt, men mest med form och skorpa, smaken blir egentligen alltid bra. Om fler brödbakare pallade sig […]
Familjen Johansson.
Hej! Det här är en blogg om Familjen Johanssons matfröjd. I hopp om att ge inspiration till någon, eller att enbart få skriva, tänka och äta god mat. Hemma hos oss är maten en viktig del, men även träning, löpning, vänner, nöjen och jobb. Antagligen ungefär som hemma hos de flesta andra som också kämpar med att få alla […]