Elsies päron

Att starta en surdegsgrund

Att starta en surdegsgrund, tar några dagar, men sen kan du ha den resten av livet om du pysslar om den. Den enklaste sättet är dock om du råkar känna en baknörd så kan du be om att få lite. Det räcker med nätta 50g vilket alla kan avvara.

Vill du pröva att göra en egen så kommer här en rågvariant:

Rågsurdegsgrund

Dag 1, morgon

100g ( 1 dl) ljummet vatten

30g (1/2 dl) rågmjöl

Rör ihop allt  i en burk och ställ den på en varm plats, kanske vid ett element. Låt locket sitta lite löst så att det kommer in luft. Låt stå i tre dygn, och skaka försiktigt dagligen.

Dag 4, morgon

100g ( 1 dl) ljummet vatten

90g (1 1/2 dl) rågmjöl

Tillsätt och rör om.

Dag 4, kväll

100g ( 1 dl) ljummet vatten

60g (1 dl) rågmjöl

Nu ska surdegen ha kommit igång, och vuxit. Har den inte det, så låt den stå 12 h till innan du tillsätter ingredienserna och rör om.

Dag 5, morgon

Nu skall surdegen lukta satan, och ha en fluffig konsistens. Har den inte det så låt den stå ett dygn till i rumstemperatur. Sen kan du förvara den i kylen, och börja baka surdegsrecept.

För att hålla den vid liv, samt att hålla den lagom sur, så brukar vi mata den regelbundet. Bakar du på den så skall det alltid finnas kvar ca 50g i burken som du matar. Har du inte hunnit baka så häller du ut lite, och låter ca 50g vara kvar.

När du matar den så adderar du bara 100g vatten och 60g rågmjöl, rör om. Låt stå ute över natten och ställ sedan tillbaka i kylen.

 

Grejer som är bra att ha, men inget måste. Vill man ha det, så luras inte av att köpa dyrare saker än vad som behövs.

Bakstenar – ger stenugnseffekt, fantastsikt bra! Lite liknande effekt kan man få om man lägger bröden direkt på en varm plåt i ugnen.

Termometer – alla ugnar, mjölsorter och stenar är olika så en tidsangivelse är svår att anpassa.

Våg – hellst en som går att nollställa. Det är väldigt smidigt och har man väl börjat väga ingrediesner går man inte tillbaka till måttsattsen.

Surdegsgrund -ett måste, förvara den i en praktiskt burk i kylen.

Jäslåda – funkar med vilken som, denna kommer från Biltema och kostade inte många slantar. Allt material  som inte är självklart att det skall användas till livsmedel skall dock ha denna märkning , vilket innebär att det inte innehåller några ämnen som kan påverka livsmedlet negativt. Lådan gör det enklare att vika degen under jäsningen vilket bygger upp degens spänst.

Jäskorg – en gammal brödkorg fungerar bra och ger fin form åt brödet, som tvingas jäsa på höjden.

Pensel & vattenpruta – alltid bra. Spruta/pensla på  innan, under eller efter.

Degskrapa – min mormors gamla, den bästa.

Degblandare, Kitchen Aid (min mammapresent från Pat som går varm hos oss varje dag) –  funkar naturligtvis med billigare variant eller hederlig armkraft.

Nagg – bra, men funkar lika bra med en gaffel.

En mjuk, formbar skärbräda – fungerar fint som brödspade. Denna är från Ikea. Låt brödet jäsa på bakplåtspapper på skärbrädan, sen skjutsar du över pappret på de varma bakstenarna.

Vill man frossa vidare i bra saker så är ett tips här i Götet att besöka  www.bagarenochkocken.se

Lycka till!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Katja

    Hej!

    Jag har börjat med en surdeg nu och är på dag 4… i morse när jag skulle mata den för första gången låg det liksom som en vit hinna över, ska det vara så?? Tänkte bara fråga ifall inga farliga bakterier kan bildas eller toxiska restprodukter från bakterierna…? 🙂
    Tack!

    1. Familjen Johansson

      Hej Katja!

      Mitt svar är förmodligen försent….
      Vi är verkligen inte experter, men jag tror inte alls att det är någon fara. Tror snarare att du fått igång en bakteriekultur. Du märker i fortsättningstegen om du fått igång den, med bubblor och en inte alltför angenäm doft. Skulle det däremot vara mögel, vilket kan bli om den står alltför länge, så släng den.
      Hoppas det gick bra!

  2. Cecilia Blankens

    Men åh vad jag älskar att du börjat blogga! Det bästa som hänt sedan… surdegen eller nåt! Vet du att du kan lägga in en inforuta som alltid ligger där, till höger om inläggen. Där kan berätta mer om dig och er.