Elsies päron

Trattis & Tryffel

 

Torkad svamp är verkligen en vän i vardagen att ha i skafferiet, piffar faktsikt upp det mesta.  Efter bara några minuter av blötläggning så har de hittat tillbaka till sin forna form. Lite av smaken går ju ut i spadet, men använd även det till såsen, soppan, grytan, det ger både smak och färg. Vi har även förvällt en del med dels har vi så liten frys, och dels tycker jag inte att den håller smaken fullt lika bra. Har man mycket så kan man även smulla sönder en burk och änvända som krydda direkt i exempelvis sås och stuvning. 

   

Även när det börjar bli tomt i kylen sÃ¥ finns oftast lite lök, rotfrukter, mjölk – trattkantarellsoppa,  kanske ihop med ännu en bra vardagsvän, tryffelolja. Enkelt och snabbt lunchalternativ en VAB-dag som denna. Elsie som inte riktigt fixar det här med soppa, (eller vi orkar inte städa efter när hon viftandes har ätit den) fÃ¥r en reducerad variant med lite mosad potatis i.

Svampplockning är fantastiskt på alla sätt, men jag är verkligen skitdålig på det. Allt åker okritiskt ner i min korg, och som tur är har jag kloka svampkamrater som kan rensa bort det mesta, men plocka är kul! Rensa är kanske inte lika kul. Tryffelmarkerna har vi tyvärr inte hittat ännu dock.

 

Kan ju varieras i det oändliga, men här är en variant.

Låt trattisarna svälla i en skål med vatten, som precis täcker svampen, i cirka 30 min.  Sila av spadet och spara det. Använd det sedan tillsammans med buljongen (totalt 1 liter) när soppan ska spädas.

Finhacka löken och fräs tillsammans med trattisar i smör tills vätskan har kokat in, cirka 5 minuter. Lägg undan några fina trattisar till garnering.

Pudra över mjölet och rör om så att det blandas med svampen och löken. Slå på vatten och grädde under omrörning. Smula i buljongtärningarna och låt puttra i ca 10 minuter.

Salta och peppra efter smak.

Om man vill och har hemma så häll i en skvätt vitvinsvinäger som hjälper till att ta fram den fina svampsmaken, bara ca 1 tsk. Även lite torr sherry, knappt 1 dl. eller vitt vin hjälper till, men absolut inget måste.

För en slät soppa kör i matberedare eller i mixer. Kör svampen med hälften av vätskan någon minut. Häll sedan i resten av vätskan och låt soppan koka upp. Skumma gärna upp den med mixern igen efter uppkoket.  Ringla över tryffelolja, och kanske en klick crème fraiche samt lite hackad persilja.

30-40 g torkade trattisar
lök efter tycke och smak
smör                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            vetemjöl(eller maizena redning)
 l liter vatten
tärningar grönsaksbuljong
3 dl av något krämigt, exempelvis mellangrädde.
salt & peppar
tryffelolja

kanske även vitvinsvinäger, torr sherry eller vitt vin.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.