Godkväll!
Här kommer lite brödbak.
Bröd med frön & fyra sädeslag
- 50g jäst
- 6 dl vatten
- 1 dl groddar
- 1 dl blandade frön
- resten mjöl (här var det hälften fyra sädeslag och hälften vetemjöl)tills degen släpper från kanterna.
- 1 msk honung
- en näve salt
- Lös upp jästen i ljummet vattnet.
- Häll i resten av ingredienserna och arbeta väl tills degen känns fin, och släpper från kanterna.
- Låt jäsa 1 timme på sval plats.
- Arbeta ut till önskad form, här blev det bullar som låg ganska tätt så att man bryter isär dem.
- Låt jäsa ca 30-40 minuter.
- Baka i ca 200 grader tills det fått fin färg.
Tips: Jag brukar ha en sådan här fröblandning ståendes som är lite rostad och saltat. Den används på filen, i salladen, på mackan, som snacks, i pajskalet eller i baket.
Hej! Tack för fina recept och inspiration. Särskilt brödrecepten för min del 😉
Jag undrar hur skjutsingen ni får fröna att ligga kvar på brödbullarna?
Mina kanar liksom av … /Kristina
Hej Kristina!
Alltså de skjutsingen kanar av för mig också:) Enklaste svaret är väl att pensla dem med vispat ägg, och även att ha lite ånga i ugnen. Sen brukar jag hacka ner frön och nötter och strö över, så är det i alla fall lite småbitar som fäster bättre. Återkommer när jag frågat någon som kan det här med bak på riktigt:)
Trevlig helg!