Dagens middagstips, Linsgryta med chili & fetakräm vid sidan om.
- 3 dl röda linser
- 2 finhackade solo vitlökar
- 2 morötter
- ½ purjolök
- 1 gul lök
- 500 g krossade tomater
- vatten – späd till önskad konsistens
- 2 grönsaksbulljongtärningar
- olja
- 2 dl matlagningsgrädde eller kokosmjölk
- kryddor – salt, peppar, paprikapulver, spiskummin
- Skala, skiva och hacka grönsakerna.
- Fräs linser och kryddor i olja.
- Häll ner grönsakerna, tomatkross, bulljong och vatten.
- Låt puttra under lock på svag värme tills linserna är klara, ca 30-40minuter.
De röda linserna behöver inte blötläggas. Om ni väljer några andra så låt dem stå i lättsaltat vatten över natten eller dagen. Slå sedan bort vattnet och koka tills de är mjuka.
Chili & fetakräm
- 1 dl lätt creme fraiche
- 200 g fetaost
- hetta i någon form, här var det chilipulver
Mixa samman allt.
Till detta ännu mer gult i form av Morotsbröd.
Morotsbröd
Morotsbröd i form
- 25 g jäst
- lite surdeg
- 5 dl morotsjuice
- lite honung
- ½ dl linfrön
- 1 dl vetegroddar
- 1.5 dl havregryn
- resten vetemjöl special (tills degen släpper från kanterna)
- salt
- Lös upp jäst i ljummen juice och addera surdegen.
- Häll i alla ingredienser förutom saltet. Kör med degkrokar eller armkraft till degen släpper från kanterna.
- Låt jäsa under duk i ca 1h (eller längre om tid finns, låt det gärna jäsa upp, kör några varv och låt jäsa upp igen).
- Arbeta på bakbord, och lägg i två smorda formar.
- Låt jäsa ca 40minuter och baka sedan av i 180 grader till de når en innertemp på 98 grader, ca 40 minuter.
Trevlig onsdag!
Perfekt att få linssopperecept när jag redan bestämt att vi skulle laga det till middag… Ser gott ut!