Lätthalstrad, sesampanerad tonfisk med en sallad på avokado, koriander och chili.
För två.
Beräkna ca 100-150 g tonfisk/ person. I stort sett all tonfisk som säljs färsk har varit fryst. De fryses in direkt vid fångsten, så det är ingen fara att äta den rå i mitten. Fast det skadar aldrig att fråga i fiskdisken, passa även på att fråga vart den kommer ifrån, dess ursprung? Närfiskat? Den tonfisk vi köper kommer från varmare vatten, men ju fler som frågar, desto större krav på bättre information till konsumenterna.
Börja med salladen.
- Avokado, sallad,rödlök,tomater,koriander, limesaft,cili,salt och peppar. Skär och gegga ihop alltsammans.
- Skär tonfisken i 3 cm tjocka bitar. Salta och peppra bitarna och vänd dem i sesamfrön. Låt en stekpanna bli riktigt het. Häll i olja och stek tonfiskfiléerna ca 1 min på varje sida. Tonfisken ska få färg på ytan men vara rå inuti. Genomstekt tonfisk blir ganska torr, men föredrar man det så kan man bara kompensera med en kall sås.
Elsie får en egen variant av salladen med avokado, sallad, potatis och antingen en mer välstekt bit tonfisk/ eller lite konserverad tonfisk.
Till det ett gott vitt vin, kanske passande Tommasi Bianco di Custoza Brut, Italien, 99:-. Vi köper inte speciellt dyra viner, jag kan inte tillräckligt mycket för att uppskatta det. Dock är det ofta stora skilnader på att lägga till några slantar, mellan 60-100:- finns allt man behöver i min vinvärld.
Annars skulle jag rekommendera en god lokalproducerad öl från Göteborg.
Ikväll ska jag överaska en fredagstrött PappaPat, som har tränat hårt hela veckan, med något gott…men med vad?
TACK!! För ett så enkelt men vansinnigt gott middagstips. Tonfisken blev helt perfekt och salladen superb. Grym blogg, fortsätt med schyssta tips!!
Hej Lisa!
Åh vad kul att du testa. Tack för pepp!