Fredag, och den snabbaste vägen till ett kött & ett glas rött.
Entrecoté med avokado & gurksallad samt en hollandaise med trattkantareller (till två personer, förutom såsen som är till ca 4)
Två vilande entrecote
- 2 entrecote
- Torka av dem med papper och låt ligga i rumstemp på galler i ca ½-1h.
- Stek på dem ett par minuter på varje sida.
- Låt dem vila ca 5 minuter (så att värmen får sprida sig och hela biten får samma stekgrad, kolla längst ner för mer onödig info)
Gurk & avokadosallad
- ½ gurka
- 1 tomat
- ½ rödlök
- 1 avokado.
- Skölj, skiva, hyvla och skär i önskad form
- Gegga samman allt med en skvätt god vinäger, lite olja, salt, peppar och som grädden på moset även saften som blir från köttet när det får vila.
Hollandaise med trattkantareller
- 100g smör
- 1.5 msk vatten
- 2 st äggulor
- 1 msk vitvinsvinäger
- salt och peppar
- citronjuice
- karl johanolja
- tryffelolja
- massa stekt svamp
- Smält smör på låg värme, inte koka. Ta av kastrullen, låt saltet sjunka til botten.
- Vispa samman ägg, vatten och vinäger i en kastrull.Vispa kraftigt hela tiden på svag värme, såsen får inte koka.
- Häll det skirade smöret, alltså inte bottensattsen, över äggblandningen och vispa kraftigt hela tiden. Smöret och äggblandningen skall ha umgefär samma temperatur när man blandar dem.
- Blanda i den stekta svampen och smaka av med oljorna, citron och salt & peppar.
Oljorna som är en bra, lyxig grej att ha hemma och ger en bra smakskjuts, men det funkar även bra utan. Är också en bra gåbortpresent. Som ni ser så har det skvätts lite rödvinssås över köttet, även det är något som kan uteslutas.
Har ni sett Hestons test varför kött skall vila?
Vems test om vad? Jo, Heston Blumenthal, en galen, härlig, genial och märklig britt som experimenterar som ingen annan i köket. Han har restaurangen The Fat Duck i den lilla byn Bray i Berkshire, England. Tre stjärnor i guiden och ett av de där ställena som tampas i toppen av världens bästa restauranger, tillsammans med exempelvis El Bulli utanför Barcelona och Noma i Köpenhamn.
På kanal 8 play har man kunnat kolla på hans galna program, vilket jag tycker ni skall göra om ni gillar experimentell mat, eller molekylär gastronomi som det nog brukar kallas. Men vad jag skulle berätta om är att han gör ett enkelt test där en redig karl får ställa sig på två köttbitar. Köttet är tillagat på samma sätt förutom att den ena biten har fått vila, och inte den andra. Den som inte har vilat släpper all sin vätska, och blir alltså väldigt torr. Den som fått vila pallar allt!
Nej, ni kommer antagligen inte ställa er på erat kött, men när ni skär i det så kommer antingen all saft rinna ut eller stanna kvar i köttet.
Har precis varit på Karlstads enda lilla saluhall och köpt två skivor fin entrecote. Det här ska vi prova i kväll!