Lina Spansk

Q&A – svar på era frågor!

Processed with VSCO with hb1 presetSöndagskväll och jag har sammanställt de frågor som ni skickade till mig via min Instagram i fredags! Kul att ni har så mycket frågor. Jag ska försöka svara så utförligt som möjligt. Fortsätt gärna ställa era frågor, jag svarar mer än gärna!

 1. Hur gör du med proteindryck, BCAA m.m nu när du är gravid? Vad dricker du och vad undviker du?Jag får många frågor kring just detta, så bra att den lyftes här. Ni som följt mig under tiden innan jag blev gravid har säkert sett på min Instagram att jag använt en hel del kosttillskott i min vardag. Till min dagliga rutin innan jag blev gravid hörde Celsius, Whey proteinpulver, BCAA, ZMA (Zink & Magnesium) samt spirulina,  baobab och macapulver.
  Men när jag fick reda på att jag var gravid valde jag att reducera många av dessa från min vardag. Jag dricker inte längre Celsius, då den innehåller en hög halt koffein som inte rekommenderas när man är gravid. Jag dricker inte heller BCAA till mina träningspass, detta är ett eget beslut jag tagit, för att undvika sötningsmedel i för stor utsträckning. Jag tror inte det är farligt att dricka BCAA som gravid, men för mig har det känts naturligt att ta bort det och istället satsa på en proteinrik kost.
  Jag använder fortfarande proteinpulver i en viss mängd, när jag gör proteinsmoothies tillsammans med gröna blad eller bär. Jag använder då ett helt naturligt och växtbaserat proteinpulver. De naturliga tillskotten i form av spirulina, vetegräs, baobab och maca har jag fortsatt med under hela graviditeten då detta bara är helt naturliga produkter. Alla de produkterna jag använder kommer från Cocovi Sverige.
  Andra proteinprodukter som jag valt att fortsätta med är proteinbars från FAST. De innehåller sötningsmedel, men det är ingenting jag storkonsumerar, utan tar som en godisbit när jag blir sugen. Överlag försöker jag tänka så naturligt som möjligt nu när jag är gravid, ren mat tillsammans mycket frukt och grönt som innehåller mineraler och vitaminer. Alla gör olika när det kommer till detta och jag kritiserar ingen som väljer en annan väg än jag. Jag har bara gått på min egen magkänslan och tagit bort det som inte känns naturligt för att både jag och min dotter där inne ska må så bra som möjligt.
 2. Vad är dina bästa råd till någon som vill bli av med sockersug?Det är många som kämpar med sina sockersug och det finns tyvärr ingen bra genväg genom detta. För att vara helt ärligt så måste man bita i det sura äpplet och bara bestämma sig för att sluta. Socker är otroligt beroende framkallade och triggar oss att hela tiden fortsätta konsumera det. En tröst är att de första dygnen är jobbigast, men att det faktiskt släpper. Efter en vecka kommer det kännas lite lättare, efter två veckor, ännu lite lättare, och tillslut är beroendet borta och du kommer inte ha något sug efter sötsaker. Det som däremot är viktigt när man väl har slutat är att inte ramla dit igen, det är lätt hänt. Försök att undvika socker i den största mån du kan. När du blir sugen på någonting gott, se till att du äter någonting med naturligt socker, istället för det vita sockret. Exempelvis frukt eller baka raw-gottis som innehåller naturliga sockerarter.
  Efter semestrar eller liknande då man normalt unnar sig lite mer än vanligt, brukar jag se till att ha frukt hemma att ta till när jag ska ge mig på och brotta ner sockerberoendet!
 3. Hur har du ändrat träningen under graviditeten?Under min första trimester gjorde jag inga förändringar när det kom till träningen. Då körde jag på precis som vanligt. Det som var värst för mig att brottas med då var tröttheten, och illamåendet. Det gjorde att mina pass inte var lika effektiva som dom brukar vara, men jag tog mig dit. Ibland genomförde jag hela passet, ibland avbröt jag tidigare och klappade mig på axeln för att jag faktiskt tog mig dit och fick någonting gjort överhuvudtaget.Under första delen av min andra trimester så fortsatte jag även där precis som vanligt, det var först i vecka 20 som jag började göra vissa förändringar. Min energi var äntligen tillbaka och jag ÄLSKADE att vara tillbaka på gymmet och kände mig stark. Men jag märke där vid vecka 20 att även om jag kände mig stark mentalt så började min kropp bete sig lite annorlunda. Mina magmuskler blev mycket svagare vilken gjorde att jag inte kände samma stabilitet i kroppen som innan i tyngre övningar. Jag slutade med tunga magövningar redan i vecka 14 då jag upptäckte att mina magmuskler hade börjat delas. (Magmusklerna bildar då en ”toppig” form vid tyngre magövningar) Men när vecka 20 passerade slutade jag även med enklare magövningar, då även dessa gav min mage en toppig känsla och kändes obehagliga.
  Under sista delen av andra trimetern så började jag även undvika övningar då jag låg helt på rygg, då dessa gjorde mig yr och ibland lite illamående. Detta beror på att vener som går vid ryggraden kläms och blodcirkulationen blir lidande. Jag kan fortfarande utföra en del övningar på rygg, men inte under en längre tid. Jag har också plockat av vikter, jag kör hellre fler repetitioner och flera set, då jag tänker mycket på ryggen. Ryggen utsätt för mycket påfrestning under graviditeten, då belastningen är tyngre och tyngdpunkten i kroppen har förflyttats framåt. Detta blir mer påtagligt under andra trimestern och har varit anledningen till att jag lastat av samt inte kör några tunga lyft ovanför huvudet längre (då detta belastar ländryggen och svanken).

  Nu har jag precis klivit in i tredje trimestern och min tanke är att fortsätta som under senare delen av andra trimestern med lättare vikter, fler repetitioner och full kontroll i övningarna. Någonting som jag såklart inte längre kan göra är övningar på mage, men de flesta övningarna går att anpassa. Exempelvis övningen ”Reversed flyes” där jag brukar ligga på mage på en bänk för att träna baksida axlar, denna övningen utför jag numera stående i kabelmaskinen istället. Någonting jag också fokuserar på för att hålla min viktuppgång under kontroll är att försöka få till 30 min konditionsträning om dagen nu sista tiden. Allt från promenad, cykel eller crosstrainer. Allt beroende på hur kroppen känns.

 4. Är du nervös inför förlossningen? Hur förbereder du dig?Jag skulle ljuga om jag sa att jag var helt cool-lugn, haha. Men jag känner ingen rädsla inför förlossningen. Jag är nervös inför hur jag kommer hantera den sortens smärta. Men samtidigt som jag är nervös känner jag mig på något konstigt vis taggad! (Kan man säga så?!)
  Alla som jag pratat med som själva genomgått en förlossning har bara peppat mig genom att berätta vilken otroligt häftig känsla det är. De enda som berättat skräckhistorier är faktiskt de som själva inte har fått barn ännu, men som hört skräckhistorier på omvägar. Jag tror att förlossningen kommer påverkas mycket av min egna inställning till den. Därför försöker jag bara mata mig själv med bra känslor kring den, och se den som en utmaning och någonting vackert.
  Jag kommer försöka gå in i sista delen av graviditeten med ett lugn och förhoppningsvis känner jag också efter vår flytt här i september att jag kan landa när allting kommit på plats. Jag har även bokat in mig på gravidyoga som startar nästa vecka! Jag delar med mig av detta mer efter att jag testat! 🙂
 5. Hjälp, jag är helt nybörjare på gymmet! Vad finns det för do´s and dont´s? Hur bör jag lägga upp min träning?Vad roligt att du funnit en intresse för styrketräning! Mitt allra bästa tips till dig som börjar med styrketräning är att ta hjälp av en PT, eller någon i din närhet som utfört styrketräning under en längre period. Man kan lätt känna sig lite ”vilsen” när man första gången kommer till ett gym. Det finns massor av maskiner och lösa vikter och det är inte alltid lätt att själv lägga upp en plan på hur ett pass kan se ut. Det som är det allra viktigaste när du bestämmer dig för att börja med styrketräning är att få koll på tekniker, så att du inte skadar dig. Så länge man utför övningarna med rätt teknik är det också säkert att styrketräna, men utför du det med fel teknik kan styrketräning vara skadlig för kroppen. Så se till att du tar hjälp i början tills alla tekniker sitter, då kan du själv kombinera ihop egna pass som känns bra för dig.Och sen till några klassiska do´s & dont´s på gymmet, som jag tror de flesta håller med mig om, haha:
  – Lämna tillbaka vikter där du tog dom när du är klar
  – Torka av maskiner om du svettats innan du lämnar maskinen
  – Vänta med att prata med någon som utför ett set, tills denne är klar
  – Om någon utför en övning framför spegeln, gå inte in mellan, utan gå istället bakom

  Ni som gymmar kan säkerligen komma på 100 till do´s and dont´s, haha. Men dom allra flesta tror jag säger sig självt. Använd sunt förnuft och lämna gymmet i det skicket som du önskar komma in till. Stort lycka till med din satsning för styrketräning, du kommer inte ångra dig, bästa investeringen för kroppen!

 

Jag har fått några till frågor, som jag lovar att svara på vid nästa Q&A tillfälle. Fortsätt ställa frågor! Ni är bäst. Stor kram!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.