Lina Spansk

Fjärde trimestern – finns den?

Den dagen vi kvinnor blir gravida överöses vi med information om vad som kommer att ske under de kommande tre trimestrarna. Vi får information från mödravårdcentralen, barnmorskorna, vänner & bekanta, appar och för att inte tala om google.. vi suktar efter all information vi kan komma åt. Vi följer med spänning vår graviditet i apparna som talar om för oss vad som sker inuti oss vecka för vecka hela vägen fram till BF. Under den första trimestern läser man varenda litet ord som står i appen, helst flera gånger om dagen. Medan man mot andra läser kanske 3 ggr i veckan och till att i slutet av tredje trimestern knappt förmå sig att öppna om appen, om det inte är för att se nedräkningen i antalet dagar kvar till BF. Känner du igen dig?

Men hur är det då med informationen om tiden efter förlossningen? Den tid som jag i detta blogginlägg skulle vilja kalla för fjärde trimestern.. Skulle det inte vara bra om vi kunde läsa oss till vad som kommer ske, dag för dag, eller vecka för vecka även månaderna efter förlossningen? Och hur vi skulle kunna hjälpa kroppen tillbaka?

Under en graviditet och en förlossning så utsätts kroppen för en enorm påfrestning och tiden efter kan vara riktigt tuff. Jämför man med första trimestern när många mår dåligt och ständigt kissar, så kan man nog ställa ”fjärde trimestern” mot den och säga att de flesta också här mår lite halvdålig.. men vill istället absolut inte gå och kissa! (aj,aj..)

Denna enorma påfrestning som vi utsatt kroppen för kommer att märkas dessa dagar efter förlossningen. Allting ska gå tillbaka och återgå till hur det var innan (nästan iallafall). Vad jag vet så finns ingen app för detta idag, men någonting i stil med detta hade kanske varit aktuellt:

VÅGA GE DIN KROPP TID TILL ATT ÅTERHÄMTA SIG. Den behöver det, och det är ingenting som sker över en vecka eller två. Det är väl det minsta vi kan göra för våra kroppar, som tack för allt den stått ut med.

Alla har vi olika erfarenheter av tiden efter och alla har vi olika mycket besvär, såklart. Men bäckenbottenövning är någonting som ALLA mår bra av. Det skadar inte att träna upp den, även om man tycker sig ha bra kontroll. Min rekommendation till er är att lägga ned lite tid på just detta under de första 3 månaderna (helst längre) efter förlossningen. Lägg sedan på arbete med de djupa magmusklerna innan du ger dig på tunga och tuffa träningspass på gymmet igen. Börjar man för tidigt med tunga lyft eller exempelvis löpning finns alltid en större risk för att skada sig eller dra på sig följdfel.

Många tycker att denna typ av träning är supertråkig, och jag kan inte annat än att hålla med. Men tänk att det är ditt sätt att ge tillbaka till din kropp för allt jobb den lagt ned. Satsa på 20 min om dagen, det behöver inte vara i ett streck. Du kan dela upp det till 2 min där och 2 min där… när du borstar tänderna, byter blöjor på din bebis, sitter i soffan.. ja du förstår nog vart jag vill komma! 🙂 All träning är bättre än ingen.

Nowa blev igår 3 månader och det var då jag insåg att det nu gått en ”trimester” sedan min förlossning. Jag har lagt ned mycket arbete på bäckenbotten och mina djupa magmuskler under dessa veckor och börjar äntligen känna att jag sakta men säkert får tillbaka kontrollen i min core. Jag har precis börjat lägga på vikter men kör fortfarande lättare med flera reps.. Använd det som riktlinje, lyft inte om det inte känns 100% kontrollerat. Har man en svag mage och lyfter tungt kan ryggen och andra muskler försöka kompensera upp för att du ska lyckas utföra arbetet, och det kan i sin tur leda till att du får ont eller skadar dig..

Var detta intressant? Vill ni att jag gör ett inlägg med vilka övningar jag tycker har funkat bra när det kommer till bäckenbotten träning och träning av de djupa magmusklerna?

KRAM <3

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jennie

    Gärna! Min dotter blir 11 veckor idag! Jag tkr jag e duktigare nu med den typ av träning än innan förlossningen o graviditeten men för att det e så tråkigt! Jag gör alla de övn du beskriver redan! Känts bra sen start men känns bättre o bättre ju längre det går! =) Jag har dock svårt att känna på magen o hitta magmusklerna (de inre) glömde fråga min bm på återkontrollen om hon kunde känna om de har gått ihop.

  2. Linn

    Ja!! 🙂 är själv 3 veckor efter förlossning och försöker googla och hitta bra övningar men tycker inte att jag lyckas hitta. Så mer än gärna! 🙂