Här är den! Den kungliga tårtan som var vår tekniska utmaning i säsongens första program. Baka loss!
Botten:
100g sötmandel
1.5 dl strösocker
4 äggvitor
Sjuden kräm:
0.75 dl strösocker
20 sötmandlar
4 äggulor
2 dl grädde
1 dl strösocker
150g smörCa
50g mandelspån
1. Ugn 175 grader.
2. Rita två cirklar på ett bakplåtspapper, ca 20 cm diameter. Smörj pappret lätt.
3. Skålla, skala och mal mandeln. Blanda med sockret.
4. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i mandelblandningen.
5. Bred ut marängen i cirklarna och grädda ca 15-20 min. Lossa från pappret försiktigt och låt svalna på galler.
6. Smält 0.75 dl socker i en liten stekpanna under omrörning och lägg i mandlarna. Häll upp i en aluminiumform och låt stelna och kallna. Stöt sedan i en mortel.
7. Blanda äggulor, grädde och socker i en kastrull och sjud under omrörning till en tjock kräm. Tag av från värmen och klicka i smöret under omrörning och låt kallna.
8. Smaksätt smörkrämen med nötkrispet.
9. Rosta den flagade mandeln i en stekpanna till guldgul färg. Se upp med värmen, det går fort!
10. Lägg ihop bottnarna med hälften av krämen som fyllning och bred resten ovanpå. Strö över den rostade mandeln på toppen! Njuuuuuut!
(Recept av Birgitta Rasmusson)