Lina Spansk

3 bra magövningar efter graviditeten

Hej på er,

Intresset för magövningar som man kan göra efter graviditeten är stort och många undrar vad och vad man inte ska göra!

Till att börja med måste jag förtydliga att detta är extremt individuellt och beror på flera faktorer. Återhämtningen, tidigare träningserfarenheter och förlossningskomplikationer är några exempel på vad som kan spela in på hur mycket och vad man kan göra för övningar efter sin förlossning.

Men det finns en bra grundregel. Om magen bildar en pyramid (inåt eller utåt) när du genomför en övning så ska du avbryta. Då måste du backa bandet och arbeta med inre kontroll först.

Jag får fortfarande en liten pyramid när jag kör mage, så jag tar det fortfarande väldigt lugnt och arbetar med den inre kontrollen. Mitt bästa tips till er som har det likadant, fokusera mycket på bäckenbottenövningar!

Sen finns det vissa som är tillbaka precis som vanligt 2 veckor efter förlossningen och har inga problem att göra exempelvis sit ups, men för de allra flesta så tar det tid.

 

Här är tre bra övningar att börja med:

1. Andningsövningar. Dra in naveln mot ryggraden. Du kan ligga på sidan eller stå på alla fyra.

2. Sidorotation i kabel. Lätt motstånd i början som du sedan kan öka på allt eftersom du återfår kontrollen.

3. Sit-downs. Börja från sittande ställning och gå sakta och kontrollerat bakåt. Så fort du ser att magen inte klarar mer, så vänder du tillbaka uppåt. Håll i dig i dina baksida lår så du kan hjälpa till upp.

 

Tips är att träna i sporttop, så att du tydligt ser hur magmusklerna hänger med.

Ha inte för bråttom med tunga magövningar, någonstans måste man inse att kroppen utsatts för en stor påfrestning och man måste ge den tid till att läka och gå tillbaka. Så börja långsamt och öka på träningen successivt! Våra fantastiska kroppar har gett oss den finaste gåvan man kan få! Så visa den respekt och omtanke. <3

 

Avslappnad vs kontrollerad spänning. Jag har fortfarande en liten separation som jag ännu inte helt kan kontrollera vid tyngre magövningar. Men med rätt teknik och tid så vet jag att kommer jag kunna återgå till tyngre övningar så småningom. Jag försöker skynda långsamt och ger min kropp tid.. <3 För vad spelar det för roll egentligen.. när man har fått världens finaste gåva. Förevigt tacksam till min kropp. 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.