Lina Spansk

Kolhydrater eller inte?

Hej fina ni,

Någonting som jag ofta får frågor kring är min kost. Vad jag äter, hur ofta jag äter och hur mycket jag äter.

Mitt svar på den frågan är att jag försöker äta en så allsidig kost som möjligt, utan att utesluta några delar. Med det menar jag att jag äter både proteiner, kolhydrater och bra fetter. Jag har under många år ätit efter en princip som jag märkt att jag mår bäst av och som funkar bra för mig. Många skulle nog anse att min kost är något tråkig och fantasilös, även om jag ibland försöker piffa till det med att lägga ner lite mer jobb på just matlagningen. Men oftast så är det samma basvaror som jag tillagar i sin enkelhet hemma. För mig är det viktigast att jag får i mig det jag behöver varje dag och uppläggen spelar ingen större roll 🙂

En fråga som jag oftast får är hur ofta jag äter kolhydrater. 

Kolhydrater funkar jätte bra för mig och utan dom skulle jag känna mig trött och ha svårt att träna så mycket som jag gör. Men bara för att kolhydrater funkar för mig så funkar det inte för alla. Man måste testa sig fram och hitta den kosthållning som man själv mår bra av och som fungerar i ens vardag. Hemma hos oss ser man ett tydligt mönster på att alla inte mår bra av samma typ av kost. Hemma hos oss äter jag och Kevin samma proteinkälla, men många gånger med olika tillbehör. Jag äter oftast potatis, ris och rotfrukter till proteinet och Kevin äter nötter/avokado till sitt protein. Hans kropp mår bäst på en kost med mindre kolhydrater och mer fetter som energikälla, medan min kropp fungerar bäst med kolhydrater som energikälla. Så man måste verkligen prova sig fram.

Jag gav mig på och testade LCHF en gång under en period och mådde verkligen pyton av det. Det passade inte mig alls att kapa kolhydraterna. Men jag har flera i min omgivning som kör stenhårt på det och mår super bra på den typen av kosthållning.

Det finns alltså inget recept som funkar för alla! Man ska äta det man mår bra av och som ens kropp svarar bäst på. Mycket beror också på hur ens vardag ser ut. Har man en aktiv vardag där man exempelvis har ett aktivt arbete så måste man såklart se till att man får i sig mer energi än om man har ett stillasittande jobb.

Såhär kan en dag hos mig se ut:

Frukost:
Havregrynsgröt med ägg

Till träningen:
BCAA

Lunch:
Ris och kyckling

Snack/Mellis:
Protein-smoothie med bär eller grönt

Middag:
Potatis och kyckling

Kvällssnack:
Frukt eller kvarg med granola

Kevins tillbehör:

Mina tillbehör (Jag äter sallad till också! 🙂

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. StrongMama

  Vad god potatisen såg ut..
  förresten, bloggade inte du på AFF nyss? Kanske bara fått för mig det.
  God mat, bra med kolhydrater i rätt mängd, jag tror mer på att äta som du säger, allsidig men kontrollerad och medveten kost.
  Va bara medveten om vad man stoppar i sig så löser sig resten och därmed också stå ut med konsekvenserna.
  Dock lättare sagt än gjort. jag har kämpat med min vikt bra länge nu. Äter bra, tränar bra men det händer NADA så jag antar att det är något knas. Har ej problem med sköldkörtel eller ämnesomsättningen.. suck, hopplöst fall, helt klart.

  jaja trevlig helg fina du. <3

  1. Lina Spansk

   Hej!
   Det stämmer, jag hade min blogg hos AFF innan. Flyttade hit nu i början av februari 🙂

   Jag känner igen det du skriver så väl, att man känner att man står still och trampar på samma ställe – trots att man sköter både kost och träning bra. Oftast behövs det bara ett nytt upplägg för att få kroppen i fart igen. Kroppen ”vänjer” sig efter ett tag vid ett upplägg, så då och då är det viktigt att göra om lite gällande träningen. Var det längesen du bytte upplägg?

   Ha en fin söndag <3 Kram!