Lina Spansk

Vecka 28 – Mer än bara karatekickar och svettfest?

Graviditetsvecka 28 är här!

Denna vecka har varit den tuffaste veckan i min graviditet hittills. Jag inser att jag glidit på ett bananskal innan där allting har känts som frid och fröjd, men nu börjar även jag märka av de lite tyngre sidorna av att vara gravid under sommaren.

Det är underbart att vädret tillåter sköna, slappa klänningar, men det finns också helt klart en nackdel med att vara gravid i denna värme. Det är just värmen. Wow! Sedan jag kom tillbaka hem till Stockholm efter mina dryga 4 veckor i Spanien, så har jag haft det kämpigt med värmen. I Spanien märkte jag inte av det lika tydligt då alla ställen är fullt utrustade med AC. Här hemma i Stockholm är vi inte riktigt ”beredda” på denna värme och det gör att vi inte kan hantera den lika bra. Jag brukar inte svettas, inte såhär, men nu rinner det verkligen om mig så fort jag tar mig ut. Nätterna är klibbiga och jag har fått byta plats med min älskade sambo som annars alltid ligger närmast fönstret. Just nu står det på vid gavel om nätterna och jag sover utan täcke! Inte likt mig kan jag säga, som annars är världens fryslort! Jag brukar kunna sova med duntäcke året om, haha.

Det som också varit en stor omställning denna vecka är intensiteten i rörelserna i magen. Sparkarna som kommer är numera mycket mer intensiva. Flera gånger per dag får jag sparkar och stötar som får mig att hoppa till. Hon siktar ofta in sig på just revbenen som får sig en riktig knuff!

Hon har alltid varit med aktiv i magen under nattetid, eller på dagtid då jag sitter ner och tar det lugnt. Men de senaste nätterna har det verkligen varit någonting extra. En natt fick jag inte en blund, det var förmodligen en kombination av värme och sparkar, men det kändes som att hon höll på non-stop i 6 timmar. Jag provade allt, var uppe och gick, för att få henne att snurra runt, men ingenting hjälpte. Tur att jag hade semester så jag kunde sova morgonen efter och inte behövde ta mig upp.

Jag har även börjat uppleva den där ”kvävningskänslan” som alla pratat om, den att man inte riktigt får luft. Livmodern har nu blivit så stor så att den trycker på de undre revbenen, och det känns när jag lägger mig ned. Det blir liksom ett tryck uppåt och det känns lite tyngre att andas än vanligt. Fick höra av en kollega att det släpper lite när hon fixerar sig, så hoppas att hon har rätt!

Förutom andnöd och svettningar, så mår jag faktiskt bra. Det låter som att jag bara har dåligt att säga om vecka 28, och så är det inte. Men det är det som utmärkt sig i skillnad från tidigare veckor. Det är ju en fantastisk känsla att känna henne så tydligt där inne nu. Jag får en känsla av att hon är mer ”närvarande” nu. Hon vaknar till när hon hör musik eller andra ljud. Hon kan buffa tillbaka när jag ibland försöker få kontakt genom att peta på henne. Det är en magisk känsla.

Just nu är jag så taggad på att börja köpa hem bebissaker. Men jag ska hålla mig, liiiite till. För om 1 månad så flyttar vi, och då ska jag shoppa barnprylar så det står härliga till! Längtar tills jag får inreda hennes lilla rum (som jag misstänker inte kommer komma till användning förrens om typ 1 år, men ändå…)!

Jag längtar också efter att inhandla barnvagnen, just nu är jag i den där fasen att överallt jag går så kollar jag på barnvagnar. ”Hmm, den vagnen var fin, vad är det för märke?” ”Gud, den där ser ut att ha super bra hjul” osv… Det är märkligt hur hjärnan fungerar, innan jag blev gravid kan jag lova att jag aldrig lagt en tanke på vad mammorna runtomkring rullar runt på för vagn! Haha. Så har ni några rekommendationer kring vad man ska ha för vagn när man bor inne i stan, kom gärna med tips!

En tjej skrev till mig på Instagram häromdagen om fördelarna med att äta dadlar när man är i slutfasen av sin graviditet. Så jag tänkte dela med mig av några supergoda recept som innehåller dadlar här senare i helgen! Stay tuned, dom vill ni inte missa!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.