Lina Spansk

Vad är bra kosttillskott?

(Set från Aimn Sportswear)

En fråga som jag får ofta är vad jag anser om kosttillskott. Vilka kosttillskott ska man använda, och när?

Jag ska därför försöka lyfta fram det som jag anser vara bra kosttillskott, när man ska ta dom och varför. Jag vill börja med att lyfta vikten i att kosttillskott är ett-kost-tillskott. Ett tillskott till din normala kosthållning. Viktigast är alltså att du har en bra grund i din dagliga kost, med proteiner, kolhydrater och bra fetter. Sen kan man använda sig av kosttillskott för att komplettera det dagliga behovet. För att exempelvis bygga muskler, förbättra återhämtningen eller täcka vitamin och mineral behovet.

De kosttillskott som jag använder idag, är:

 1. Proteinpulver – Whey100
 2. BCAA
 3. ZMA – Zink & Magnesium
 4. D-vitaminer, B-vitaminer & Biotin
 5. Omega 3

Proteinpulver
Proteinpulver använder jag i gröten de dagar jag äter havregrynsgröt till frukost. Detta är för att få i mig både proteiner och kolhydrater till frukost. Jag kan lika gärna äta majs/riskakor med kalkon/kyckling/ägg på morgonen för att få i mig både kolhydrater och proteiner. Detta är alltså ett tillskott som jag använder för att balansera upp måltider. Det är allmänt känt att de som står på ett högre intag av proteiner har lättare att lägga på sig muskelmassa, därav tillsätter jag detta de dagar jag känner att jag inte annars får i mig den mängd proteiner jag behöver.

BCAA
BCAA pulver använder jag under träning och enbart de passen då jag kör styrka. BCAA innehåller aminosyror som normalt sett minskar i kroppen när du tränar. De olika aminosyrorna hjälper till med muskeltillväxten samt med återhämtningen. De passen jag kör högintensivt och fokuserar på att få upp pulsen dricker jag enbart vatten. Det räcker gott och väl och det är det din kropp behöver efter att ha svettats.

ZMA (Zink och Magnesium)
Detta är ett tillskott som jag tar i perioderna när jag känner att jag är slut i kroppen och behöver hjälpa till med återhämtningen. Hårda benpass är klassiska dagar som jag väljer att äta Zink och Magnesium innan jag går och lägger mig. Zink och magnesium sägs också hjälpa till att få en god natts sömn. De flesta märker ingen skillnad medan vissa påstår att de märker stor skillnad. Jag hör till den gruppen som äter det för återhämtningens skull, men är en believer att det också lugnar nattens sömn något.

B-vitaminer och Biotin
Dessa kosttillskott har ingenting med träningen att göra. Men är kosttillskott som jag väljer att äta för hud, hår och naglar. De perioder jag sköter dessa bra märker jag att både hår och naglar växer snabbare.

D-vitamin
Är någonting som vi alla här uppe i Norr behöver. Lyckostarna som bor mer söderut är de som inte behöver detta tillskott, vi andra kan tyvärr se oss som träffade. Med de få soltimmar vi expanderar våra kroppar för så behöver vi detta tillskott för att ha energi och må bra. Se till att börja med D-vitamin redan tidigt under sommaren, kroppen behöver några månader på sig att ta upp dessa och vill vi ha effekt av dom under vintern får man börja äta dom tidigt!

Omega 3
I perioder när jag är dålig på att få i mig fet fisk så äter jag omega 3 tabletter. Dessa innehåller bara massa bra fetter som verkar balanserande och antiinflammatoriskt i kroppen. Den bidrar även till  minskat blodtryck och ger oss bättre insulinkänslighet, dvs mindre insulin krävs för att lagra kolhydraterna i musklerna.

Hoppas detta bringade lite klarhet! Jag uppskattar de frågor ni ställer, fortsätt fråga! Jag anser att man inte behöver kosttillskott utan lika gärna kan äta mat, men, har man svårt att få i sig alla delar, eller vill ha extra av något beroende på levnadssituation eller utvecklingsmål, så kan detta vara bra tillämpningar!

Kram <3

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Johanna Jensen

  Hej lina,

  Tack för din underbara blogg 🙂
  En fråga, vilket BCAA pulver/märke skulle du rekommendera?
  Hoppas du får en härlig semester om några veckor 🙂

  1. Lina Spansk

   Hej Johanna!
   Jag använder mig just nu av PranaON. Jag handlar dom här: https://www.eteritique.se/pranaon-2/
   Dom har helt naturliga och ekologiska produkter. Min favoritsmak är granatäpple 🙂 Jag har bytt bland många märken mellan åren, så det finns fler bra. Men denna har jag fastnat vid det senaste året. Dom är lite dyrare men värt det enligt min mening!
   Tack snälla, det hoppas jag också! 🙂 Laddar upp redan nu!