Lina Spansk

JULBAK OCH JULSHOPPING

Idag klev jag för första gången in på gymmet sen min operation i Barcelona. Tre veckor har gått sedan dess och min kropp har verkligen behövt den tiden för att komma tillbaka.

Jag har längtat till gymmet, så känslan av att få byta om hemma till träningskläder, fylla shakern och gå iväg till gymmet idag var magiskt. Det blev ett väldigt lätt överkroppspass på 30 minuter, lätta vikter med många repetitioner. Allt kändes såklart jätte tungt men det var så skönt att känna blodet hitta tillbaka till musklerna. Ett steg i taget blir melodin ett tag framöver men det kändes så skönt att bara få komma dit och ta en liten stund för mig själv.

Helgen har bestått av julbak och julklappsshopping! I lördags morse vaknade jag upp och insåg att det bara är två veckor kvar till jul och att jag inte handlat en julklapp! Det är egentligen ingen skräll, jag hör till den typen som alltid springer sista veckan i panik för att hitta alla klappar. Men i år tänkte jag att jag skulle försöka bryta den dåliga vanan och försöka njuta lite mer av lugnet som julen faktiskt kan ge. Jag fick med mig Kevin in till stan och vi lyckades faktiskt handla nästa alla julklappar på mindre än 3 timmar. Stolt faktiskt och klapparna blev riktigt bra!

Till julbaket blev två sorters bullar, saffransbullar med mandelmassa och saffransbullar med vanilj smörkräm. Den sistnämnda blev favoriten och fick riktigt bra betyg av min vännerpanel! Jag bakar väldigt sällan, minns faktiskt inte sist. Förutom raw brownies då, men de räknas inte som bakning. Jag googlade på ett recept och hittade ett riktigt bra som jag tänkte dela med mig av. Så har ni inte julbakat än, kör på detta recept! Jag kapade lite på mjölet, vilket gjorde dom riktigt kladdiga och goda!

Saffransbullar med mandelmassa och vanilj smörkräm

 • 1 krm salt
 • ½ g saffran
 • 1 tsk kardemumma
 • 1 dl strösocker
 • 2 ½ dl mjölk
 • 25 g jäst
 • 100 g smör, rumsvarmt
 • 7–8 dl vetemjöl

Mandelmassa fyllning

 • 75 g smör, rumsvarmt
 • 100 g mandelmassa

Vaniljsmör kräm fyllning

 • 75–100 g smör
 • ca 1 dl strösocker
 • 4 msk vaniljsocker

Topping

 • Mandelspån alternativt pärlsocker
 1. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, kardemumma, salt och saffran och rör om.
 2. Klicka ner smöret och tillsätt strösockret. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och arbeta ihop till en smidig deg, ca 10 min för hand eller 5 min i bakmaskin. Låt degen jäsa under bakduk i 1 tim.
 3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut den till en rektangulär platta.
 4. Fyllning: Bred ut smöret och strö sockret och vaniljsockret över degen.
 5. Vik en tredjedel av degplattan uppifrån till mitten, vik över resten av degplattan så att det blir tre lager. Kavla ut plattan något och skär den i remsor, ca 2 cm breda. Tvinna remsorna, snurra dem runt 3 fingrar och forma till en knut.
 6. Lägg bullarna i pappers-formar ställda på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
 7. Pensla bullarna med ägg och strö över mandelspån eller pärlsocker. Grädda saffransbullarna mitt i ugnen i ca 10 min. Låt dem svalna.
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.