Älska att baka

Surdegsbröd med äpplen och valnötter!

Det här brödet är min älskling. Det blir så jädra saftigt och härligt och smaken av både äpplen och valnötter är fantastisk! Nu var det länge sen jag bakade bröd med gluten men faktum är att just surdegsbröd, där degen fått jäsa i minst 12 timmar innehåller nedbrytningsenzymer som underlättar matsmältningen och om du är känslig för gluten pallar med största sannolikhet ett äkta surdegsbröd! Ska nog fräscha upp min surdeg imorgon 🙂

Det tar tid att baka med surdeg MEN den effektiva arbetstiden i köket är minimal så för tusan, börja baka med surdeg och få mer tid över till annat! Finns bara fördelar!

Här kommer en film i samarbete med Recept.nu där jag visar mitt sätt att baka med surdeg. Ett sätt som jag fått lära mig av Sebastien Boudet, surdegskungen. Han är fantastisk!

2 dl bubblig surdeg

6 dl ljummet vatten

1 msk oraffinerat salt

0.5 dl mörk brödsirap

4 dl rågsikt

10 dl vetemjöl

2 dl grovhackade valnötter

2 små äpplen, småtärnade

1. Vispa vatten, salt, sirap och surdeg och halva mängden av mjölet till en smidig smet i någon minut. Tillsätt sen resten av mjölet och knåda in för hand en snabbis så det precis blandas. Täck bunken med plast och vila i rumstemperatur i 1 timme. Det här bildar gluten och mjölet hinner suga åt sig vätskan i lugn och ro.

2. Ta upp degen på ren bänk och dra ut degen och släng den i bänken några gånger. Tillsätt nötterna och äpplena och tänj ut degen några gånger till så alla ingredienser blandas fint. Forma till en rund boll, pudra över mjöl och lägg ner degen i en bunke som är klädd med en kökshandduk på insidan. På med ett lock och ställ in i kylen över natten.

3. På morgonen. Värm upp ugnen till 250 grader med gjutjärnsgrytan i så den blir het. Stjälp ur degen rätt ner i grytan och smek över ett lager mjöl på ytan. Tag ett rakblad och skär nåt snyggt mönster i degen. Ställ in i ugnen med lock på i ca 45-55 min tills brödet har rejält med färg. Låt svalna på galler!

 

 








Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.