Header Image

Älska att baka

Caroline Ahlqvist är vinnare av Hela Sverige Bakar 2013, författare till bakboken "Älska att Baka" och här i bloggen bjuder hon på mumsiga recept och baktips men också annat från sitt liv som morsa, sambo, massör, träningsälskare och matte. Kom gärna med frågor om bakning eller skrik till när ni tycker nåt är bra eller dåligt. Nu kör vi!

Det här receptet MÅSTE ni bara göra ikväll!

Publicerad,

Vad sägs om att vakna upp imorgon bitti och bara slänga in en plåt med frallor i ugnen? Noll ansträngning och såååå härligt med nybakat till lördagsfrullen!

 

Recept.nu och jag, varsågoda, Kalljästa frallor!

 

KALLJÄSTA FRALLOR

3 dl ljummet vatten
2 msk olja
20g jäst
1 tsk salt
1 msk honung
5dl dinkel+2 dl rågsikt

äggvita att pensla frallorna med
skalade solrosfrön, linfrön och sesamfrön att strö över frallorna, man kan välja efter egen smak

1. Blanda vattnet med oljan och jästen. Tillsätt salt, socker och vetemjöl, blanda allt tills det blir en fast deg.

2. Dela degen i 12 delar och rulla till små frallor. Lägg ut frallorna på en bakpappersklädd plåt. Låt jästa i 15 minuter, ställ sedan in dem i kylskåp över natten, täckt med lös plastfilm så frallorna får plats att jäsa.

3. Pensla frallorna i äggvitan och strö över valfri topping.

4. Grädda dem i mitten av ugnen på 175 grader i ca 20 minuter eller tills bröden har blivit gyllenbruna.

6 Kommentarer

  1. Ser underbart goda ut! Funderar på att ta dig på orden, familjen skulle uppskatta nybakat frukostfrallor väldigt 🙂
    Trevlig helg!
    Kram

  2. Hjälp!
    På recept.nu står det.. Häll i salt och socker..? Hittar ingen mängd socker i receptet.. Funkar jästen utan socker?
    Tacksam för svar!
    Maskinen är redan igång 😛

    • Nääää! Salt och honung ska det va! Jag ska maila redaktören direkt! Alltså, för din del i baket (som jag antar är slutförd för många timmar sen…;) ) så spelar det ingen roll om du använder socker istället!

      Hoppas det blev bra!

      • Jag slängde i lite socker för att vara på den säkra sidan 😉
        Bröden blev fantastiskt fina och mumsigt knapriga alldeles nygräddade! Anade en aning jäst i smaken… Vad tror du om att smaksätta dem lite?

  3. jäsa över natten – kan över natten blir för lång tid som påverkar bröden negativt? (bröd kan ju jäsa för länge)
    funderar på att göra frallorna till helgen men vet att jag i så fall måste göra degen på fredag tidig kväll (ca kl 18) o de lär inte gräddas förrens morgonen därpå vid kanske….10-tiden? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *