Igår satte jag äntligen den årliga saffransdegen! Gooooott!
Det behövs ingen Kesella eller Kvarg för att ge saftiga lussebullar. Knåda in rumsvarmt smör istället för smält, minska jästmängden och öka jästiden, blötlägg russinen och pensla bullarna med sockerlag direkt efter gräddning. That’s it! Saftigt och finfint sörrni!
Ca 35 lussekatter
1.5g saffran
1 msk starksprit
1 tsk strösocker
10g ekologisk jäst
5 dl fet mjölk
1 ägg
1.5 dl ljus sirap
2 tsk salt
Ca 14 dl vetemjöl (840g)
150g rumsvarmt smör
Dekorering:
1dl blötlagda russin
Sockerlag:
1 dl strösocker
1 dl vatten
1. Blanda ihop saffran, socker och sprit i en mortel och mortla till en smet. Låt stå i nån timme.
2. Blanda ihop alla ingredienser till degen förutom smöret så det blir en kladdig deg. Sluta knåda preciiiis när mjölet gått in i degen. Täck med plast och låt stå 30 min i rumstemperatur. Det här bildar gluten mycket effektivare än att knåda degen länge. Mindre jobb, saftigare bullar!
3. Släng upp degen på bänken utan mjöl under och knåda igenom den nån minut. Knåda också in smöret. Tillsätt lite mer mjöl men max nån dl för degen ska fortfarande vara lite kladdig och precis släppa bänken. Dra ut den och kasta hejvilt i bänken. (Testa Kattmetoden kanske?) Jäs övertäckt i bunke i några timmar eller över natten i rumstemperatur tills degen dubblat din storlek och spänner tillbaks när du petar på den med fingret.
4. Forma bullar i den form du vill, klassiska katter, kringlor. Vill du göra längder, vanliga bullar eller knyten så riv då mandelmassa och blanda med smör som fyllning, mmmmm! Jäs i ugnen eller på annan dragfri plats i några timmar. Samma som med degen, du ser att dom jäst klart när bullen spänner tillbaks direkt när du petar till den med fingret. Blötlägg också russinen och låt dom ligga där tills bullarna ska gräddas. Blötlagda russin suger inte åt sig fukt från degen så bullarna blir saftigare!
5. Tryck ner russin i degen som dekorering och grädda ca 10 min i 225 graders värme tills dom blivit gyllenbruna både ovanpå och under bullarna. Gör under tiden sockerlagen!
6. Blanda socker och vatten i en kastrull och koka ihop i några få minuter. Pensla bullarna så fort dom kommer ut ur ugnen! Det ska fräsa om bullarna! Sockerlagen gör bullarna blanka och fina och så håller dom sig saftiga längre!
Klart!
Spriten och mortlandet lockar ut mer smak från saffranet.
Jag köper alltid ohomogeniserad mjölk som ej är behandlad och är fet och härlig.
Sluta knåda precis när mjölet gått in i degen. Täck och låt vila. Gluten, gluten, komsi, komsi..
Knåda in smöret! Så jäkla härligt, klafs klofs! Som ett barn igen, hahaha!
Efter knådningen, gör en rund boll och pudra över mjöl.
Jäsning: Före/Efter 8 timmar, slipa i källaren, borta på kalas, natta kidsen..älskar långjäsning!
Ger det inte en alkoholsmak på bullarna? Använder du hela vätskan i bullarna? 🙂
Tack för tipsen med russen & sockerlag, det ska testas på nästa deg!
Så himla goda 🙂 kokade sockerlag med pressad apelsin och det blev ännu en julig tuch på bullarna! Tack för bra recept!
Testar ett nytt recept varje år, i år blir det absolut detta. Känns i magen att det kan bli en ny favorit 🙂
När du jäser andra gången, dvs de utmanande katterna, jäser du dem i rumstemperatur då lr i kylskåp?