Finns det nåt bättre? Än en nybakad, ljummen bulle? Få saker slår det tycker jag! Det här är ett recept som innehåller jäst men inte så mycket. Passa på att baka sötebröd nu när det är så varmt för degarna jäser som monster i bunken!
20g blå jäst
1 msk mortlad kardemumma
5 dl ljummen fet mjölk
2 dl strösocker
1 ägg
13-15 dl vetemjöl
200g rumsvarmt smör
1.5 tsk salt
Fyllning:
200g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 msk kanel
2 msk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
Sockerlag:
1.5 dl strösocker
1 dl vatten
Topping:
1 msk kardemumma
1 dl råsocker
1. Blanda alla ingredienser utom smör och salt och jobba snabbt ihop tills degen släpper bunkens kanter.
2. Tillsätt smör och salt och knåda in i degen. Jäs i några timmar till dubbel storlek under plastfilm.
3. Kavla snabbt ut degen på mjölad bänk till en stor rektangel. Gegga ihop allt till fyllningen och bred på hela degen. Rulla ihop till en lång korv och dela i 25 delar. Vik in snibben under bullen så den inte knorrar upp sig under gräddningen sen. Jäs övertäckt på plåt i några timmar tills degen studsar tillbaks när du petar till bullen med fingret.
4. Grädda i 230 grader i ca 10-12 min. Koka under tiden ihop sockerlagen tills sockret har löst sig.
5. Pensla bullarna med sockerlagen snabbt som tusan direkt efter gräddningen så det fräser om dom! Strö direkt på råsocker och mortlad kardemumma! Njuuuuuuut!!!
Jag penslar alltid med ena handen och strör över toppingen med andra så det går så fort som möjligt. Då torkar sockerlagen fint runt bullarna och dom klibbar inte ihop när dom ska serveras utan blir blanka och fina och håller sig saftiga längre!
Mmm… Dom var jätte goda
Min deg fick jäsa i ca 3 timmar men blev inte spänstig alls! Den jäste och blev stor men inte alls elastisk. Vad kan ha gått snett? För lite mjöl?
Bullarna blev rätt bra ändå i slutändan men ändå 🙂
Tack för snabbt svar! Bullarna blev fantastiskt goda 🙂 bakat flera av dina recept och alltid blivit nöjd!
Hej,
Bakar dessa bullar just nu. Ska de inte penslas med ägg innan gräddning?
Tack för härlig blogg!
Hej Sandra!
Nej, ingen pensling innan gräddning! Sockerlag direkt efter! Hoppas du gillar dom! 🙂