25g blå jäst
5 dl mjölk
150g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 ägg
1 dl kakao
15 dl vetemjöl special (900g)
1 tsk salt
Nougatfyllning:
100g hasselnötter
2 dl florsocker
200g ljus choklad
Mockagrädde:
5 dl vispgrädde
2 tsk nescafepulver
2 msk florsocker
1. Lös jästen i mjölken och tillsätt övriga ingredienser utom saltet. Jobba degen ordentligt i maskin 7 min eller för hand 10 min. Tillsätt saltet och jobba 5 min till. Jäs övertäckt 90 min.
2. Dela degen i önskat antal semlor och forma till bollar. Jäs övertäckt igen 90 min.
3. Pensla med uppvispat ägg blandat med en nypa salt och ens skvätt vatten. Grädda semmelbullarna i 230 grader (200 grader varmlust) i ca 10-14 min, beroende på storlek. (Det är svårt att se när chokladsemlorna är klara eftersom dom redan är gyllenbruna men ytan skall bli mörkare) Låt svalna på galler.
4. Nougaten: rosta nötterna i 200 grader ca 10 min. Gnugga dom hårt i en handduk så skalen lossnar. Mixa fint tillsammans med florsockret. Smält chokladen över vattenbad och rör ihop med nötter och socker.
5. Häll kaffepulvret och florsockret i grädden och rör om några varv. Ställ in bunken i kylen i 10 min, vispa sen upp till fluffig grädde.
6. Montera: skär ett lock av varje bulle, gröp ur lite av inkråmet, fyll med nougat och spritsa grädden över. På med locket och pudra florsocker över!
Njuuuuuuut!!!