Header Image

Älska att baka

Caroline Ahlqvist är vinnare av Hela Sverige Bakar 2013, författare till bakboken "Älska att Baka" och här i bloggen bjuder hon på mumsiga recept och baktips men också annat från sitt liv som morsa, sambo, massör, träningsälskare och matte. Kom gärna med frågor om bakning eller skrik till när ni tycker nåt är bra eller dåligt. Nu kör vi!

Wienerbröd

Publicerad,

(Recept: Birgitta Rasmusson)
Antal: 30 st
50 g jäst

2,5 dl kall mjölk

1 st ägg

0,5 tsk salt

2 msk socker

8 dl vetemjöl

300 g smör
Fyllning:1 sats vaniljkräm
Garnering:Ägg till pensling 1 dl florsocker 1 msk vatten
1. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen är upplöst.
2. Blanda i ägget, saltet, sockret och det mesta av mjölet. Spar resten till utbakningen. Arbeta samman degen snabbt. Låt den vila i kylskåp 10 minuter.
3. Ta fram smöret ur kylskåpet och skär det i 9 skivor. Lägg dem på ett smörgåspapper i rumstemperatur.
4. Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk till en platta, 30×40 cm.. Lägg smöret på den ena deg halvan, 2-3 cm innanför deg kanten. Vik upp kanterna över smöret. Täck därefter med den fria deg halvan. Nyp samman kanterna.
5. Mjöla arbetsbänken lätt. Vrid degen 1/4 varv. Den stängda delen ska vara vänd mot den som kavlar. Kavla ut degen försiktigt. Degen får inte spricka. Vik degen i 3 delar, Vrid den 1/4 varv. Kavla ut degen drygt 1 cm tjock. Den stängda delen ska vara vänd mot den som kavlar. Vik i 3 delar. Låt vila i kylskåp 10-15 minuter.
6. Upprepa kavling och vikning ytterligare en gång. Kavla ut degen på nytt drygt 1 cm tjock. Dela den mitt itu. Linda in delarna i plastfolie. Låt dem ligga i kylskåpet 15 minuter. Låt den ena halvan ligga kvar i kylskåpet medan den andra bakas ut till önskade wienerbröd.

7. Kavla ut en deghalva i taget till en fyrkantig platta, 36×36 cm. Skär dem i 9×9 cm bitar. Lägg en klick vaniljkräm mitt på bitarna. Vik upp hörnen mot mitten. Tryck till ordentligt.
8. Lägg bröden på bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa täckta ca 1 timme. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 250 grader mitt i ugnen, 7-10 minuter. Låt wienerbröden kallna. Bred sockerglasyr över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *