Header Image

Älska att baka

Caroline Ahlqvist är vinnare av Hela Sverige Bakar 2013, författare till bakboken "Älska att Baka" och här i bloggen bjuder hon på mumsiga recept och baktips men också annat från sitt liv som morsa, sambo, massör, träningsälskare och matte. Kom gärna med frågor om bakning eller skrik till när ni tycker nåt är bra eller dåligt. Nu kör vi!

Eclair med vanilj-och kaffekräm

Publicerad,


(Recept: Johan Sörberg)
 
Pata choux:
200 g mjölk 
200 g vatten 
160 g smör 
8 g salt 
250 g vetemjöl 
400 g ägg 
 
Kaffe- och vaniljkräm:
500 g mjölk 
50 + 5 g socker 
1 vaniljstång 
120 g äggula 
40 g maizena 
50 g smör 
snabbkaffepulver, efter smak 
 
Glasyr:
200 g florsocker 
30-40 g vatten 
snabbkaffepulver, efter smak 
 
1. Koka upp mjölk, vatten, 
salt och smör. 
 
2. Rör ner mjölet och ”rosta” 
i 3-4 minuter.
 
3. Häll över smeten i en bunke och blanda i äggula, lite i taget. Låt svalna.
 
4. Spritsa ut längder med spritstyll ca 10-12 cm. Grädda i 190 grader.
 
5. Vanilj & kaffekräm:
Koka upp mjölk och första mängden socker med vaniljstång försiktigt så det inte bränner fast.
Vispa äggulor resten av sockret 
och maizena luftigt.
Vispa i äggsmeten i den varma mjölken, koka upp under omrörning och låt 
koka ett par minuter.
Lös upp kaffet i varmt vatten 
och smaksätt krämen.
Blanda i smöret, sila genom silduk.
 
6. Gör små hål i pata choux-bakelsen (den sida som var uppåt i ugnen).
Fyll eclairen med kaffe-och vaniljkräm.
Glacera med kaffeglasyr (den sida som var ner på plåten).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *