Det här är ett recept från min bok.
Fudge har alltid varit ett av mina absoluta favorit godis och jag var bara tvungen att ta med det här receptet i boken! Jag älskar fudge, härlig konsistens och att den smälter så gott i munnen! Det bästa, det är inte svårt alls att göra själv! Passa när den kokar bara och vispa rejält i slutet.
2 dl strösocker
1dl råsocker
100g vit choklad
3 msk sirap
1.5 dl grädde
30 g rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker
1 dl rostade hasselnötter (eller andra nötter)
1. Koka upp strösocker, råsocker, choklad, sirap och grädde i tjockbottnad kastrull. Rör hela tiden.
2. Koka kraftigt 5-10 min, rör då och då.
3. Gör kultestet. Häll en tesked med smet i ett glas med iskallt vatten. om smeten stelnar och det hår att ta upp den lilla klicken och forma till en kula, då är den färdig kokt. Tag av från värmen och rör ner smöret och vaniljsockret.
4. Vispa med elvisp 5 min direkt i kastrullen, börja sakta och öka sen. Mot slutet, när det blir spår i kolan av vispen och den börjar bli matt, tillsätt de rostade hasselnötterna.
5. Fördela smeten snabbt i en form med bakplåtspapper och strö över en nypa med flingsalt. Låt stelna i kylen i ett dygn innan den skär i kuber.
Tips!
Var observant på kastrullens botten som lätt får färg under kokandet. Kika lite då och då så är du säker.
Tips!
Man kan slänga i lite vad som helst i dessa godingar! Andra sorters nötter, bär, torkad frukt, choklad..