Header Image

Älska att baka

Caroline Ahlqvist är vinnare av Hela Sverige Bakar 2013, författare till bakboken "Älska att Baka" och här i bloggen bjuder hon på mumsiga recept och baktips men också annat från sitt liv som morsa, sambo, massör, träningsälskare och matte. Kom gärna med frågor om bakning eller skrik till när ni tycker nåt är bra eller dåligt. Nu kör vi!

Kaffebräck med rostade nötter och choklad

Publicerad,

20140409-225601.jpg

Som sagt, kaffe är inte min favorit i dryckesväg men att smaksätta bakverk och godis med kaffe är ljuvligt!

Här kommer ett recept på mumsig kolabräck med smak av kaffe, choklad och rostade nötter. Påminner om Daim fast med kaffe i.. Kärlek.

2 dl rörsocker
200g osaltat smör
1/2 dl espresso
100g mörk choklad
En nypa flingsalt
1 dl mandlar och hasselnötter

1. Koka socker, smör och kaffe på medelvärme tills termometern visar 125 grader. Rör då och då så du håller koll på kastrullens botten, den bränns lätt i slutet.

2. När temperaturen nått 125 grader, låt kolan koka vidare men orörd, till 140 grader.

3. Rosta nötterna i 180 grader i ca 15 min. Gnugga skalet av hasselnötterna och hacka fint. Hacka även chokladen.

4. Häll kolan på ett bakplåtspapper

5. Strö över chokladen jämnt över den tunna kolan. När den smält nån minut, strö över nötterna. Låt svalna nån timme. Bryt i bitar.

1 Kommentar

  1. Hej,
    Misslyckades fatalt med ditt recept ovan! Följde momenten till punkt och pricka, ändå gick det åt pipsvängen. Saknas det inte möjligtvis sirap i receptet ovan?
    När mitt bräck hade stelnat var det inte hårt så som bräck ska vara. Utan det blev sockrigt och mjukt i konsistensen :\

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *