Header Image

Älska att baka

Caroline Ahlqvist är vinnare av Hela Sverige Bakar 2013, författare till bakboken "Älska att Baka" och här i bloggen bjuder hon på mumsiga recept och baktips men också annat från sitt liv som morsa, sambo, massör, träningsälskare och matte. Kom gärna med frågor om bakning eller skrik till när ni tycker nåt är bra eller dåligt. Nu kör vi!

Minisemla med lemoncurd och lakritsgrädde

Publicerad,

Ca 40 små

Semlor:

25g blå jäst

5 dl mjölk

2 dl socker

1 msk kardemummakärnor

1 ägg

100g rumsvarmt smör

12 dl vetemjöl special

1 tsk hjorthornssalt

1 tsk salt

Pensling:

1 ägg

1 krm salt

1 tsk vatten

Lemoncurd:

Pressad saft från 2+1 citroner

Rivet skal från 3 citroner

1.5 dl strösocker

50g smör

1 msk maizena

2 ägg2 äggulor

Lakritsgrädde:

3 dl grädde

100g turkisk peppar

1. Lös jästen med mjölken. Mortla kardemummakärnorna och tillsätt tillsammans med sockret, ägget, smöret hjorthornssaltet utrört i lite mjöl plus resten av mjölet. (Spar lite till utbakningen) Arbeta degen i maskin ca 10 min.

2. Tillsätt saltet och jobba degen i 5 min till. Jäs övertäckt 90 min.

3. Dela degen i 40 små bitar och forma till runda bollar. Jäs övertäckta igen 60 min.

4. Pensla bullarna med ägget utrört med salt och vatten. Grädda i 230 grader i ca 6-8 min tills dom är gyllenbruna. Svalna på galler.

5. Lemoncurden: Blanda saft från 2 citroner, skal, smör och socker. Koka upp så allt löser sig. Rör ihop maizena med saft från den tredje citronen och rör ner i den varma blandningen. Vispa äggen och äggulorna nån minut och tillsätt i kastrullenunder konstant omrörning, det får inte koka! Rör tills det har tjocknat. Låt svalna.

6. Lakritsgrädden:Vispa grädden klar. Mortla karamellerna till fint pulver och vänd ner i grädden. Ställ i kylen. Vispa lite till efter en kvart när karamellerna har löst sig.

7. Montering:Skär en trekant i varje bulle, gröp ur lite inkråm och fyll med lemoncurd. Spritsa grädden ovanpå och lägg på locket. Pudra florsocker över!

 

6 Kommentarer

  1. Dom här ska jag definitivt prova! Tre favoriter i ett semlor + lemon curd + lakrits. 🙂 Kan man byta ut den turkiska pepparn mot lakritspulver, typ den från Kung Markatta, och i så fall med hur mycket?

    Sen tror jag ett litet fel krupit in ovan. Det står under pensling 1 krm salt och sedan 1 tsk salt. Antar det ska vara 1 krm salt och 1 tsk vatten?

    Svar:
    Jag brukar alltid köra med turkisk peppar för det ger den godaste lakritssmaken, enligt mig
  2. Tack för snabbt svar! Jag tror jag testar med turkisk peppar som du gjorde då. Vill ju ha den godaste lakritssmaken… 🙂

    Svar:
    Ja gör det! Det blir suuuuuuupergott!!!
    Caroline Ahlqvist
  3. Så gott de ser ut att va 🙂 Jättefina semlor 🙂

    Svar:
    Tack! Baka loss nu och fram med spritsen!
  4. Vilken dundersemla! Perfekt i litet format, med både lakrits och citron.

    Svar:
    Jamen visst vettu! Det är så härligt med minisemlor! Då kan man äta fler med olika smaker
  5. Ser underbara ut, undrar bara om Temperatur på ugnen? 🙂

    Svar:
    Nuuuu har jag lagt till det! 230 grader vanlig ugnsvärme, 200varmluft!
    Caroline Ahlqvist
  6. Älskar lakrits så detta ska jag nog pröva vid tillfälle.

    Hoppas allt är bra.

    Kram Frugnu

    http://www.frugnu.se

    Svar:
    Do it Maria!!! Suuuupergott!!! Eller med hallonmousse som fyllning med lakritsgrädde

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *