Lina Spansk

Så bakade jag en UNICORN TÅRTA

Förra helgen firade vi Nowa som fyllde 1 år den 6 november. Vänner och familj kom hem till oss och jag bakade min första tårta någonsin!

Hennes 1 årskalas blev super bra, men jag tror vi tog i från tårna! Vi får se om vi orkar upprätthålla det här under de kommande födelsedagarna, eller om detta bara var en engångsgrej, haha! Men kul var det!

Jag började planera redan några veckor innan för vilken tårta jag skulle göra, och så hittade jag en unicorn tårta på Instagram som jag fastnade för och tänkte ”den där ser ju jätte rolig ut att försöka sig på själv”. Så många gånger som jag hann svära över dom orden. Kvällen innan kalaset stod jag i köket och sa till Kevin ”påminn mig om att aldrig göra detta igen, nästa år köper vi en tårta!”. Men så fort jag kom till själva dekoreringen var det som bortblåst – det var så roligt!

Jag vet att tårtan är långt ifrån perfekt – men det var inte det det handlade om. Jag gjorde den som en kul grej för Nowas första kalas och jag tycker nog ändå att det får godkänt. Smaken blev bra, och det är ju ändå det viktigaste. Jag var jätte rädd att den skulle bli torr då jag var osäker på hur mycket fyllning man ska ha. Men den blev jätte god!

Ni är många som undrat hur jag gjort denna tårta! SÅ KUL! Såhär kommer mitt amatör-tårta-recept! 😉 ENJOY!

UNICORN BARNKALAS TÅRTA!

TÅRTBOTTEN (gjorde 3 st á 20 cm)
Det här behöver du:
9 st ägg
socker
vetemjöl
potatismjöl
3 tsk bakpulver
45 g smör

Jag fick tipset om att köra på ”tre lika” och det gjorde jag! Jag knäckte 3 st ägg i ett glas och radade upp ytterligare 2 likadana glas bredvid. I andra glaset fyllde jag upp mot socker till samma nivå som äggen. I tredje glaset hällde jag hälften potatismjöl och hälften vetemjöl (jag blandade dessa två först i en annan bunke) och fyllde till samma nivå som de andra två glasen. Sedan tillsatte jag 1 tsk bakpulver till mjölglaset (och rörde om!).

Jag vispade nu ägg och socker poröst och skiktade sedan ned mjölblandningen i ett försök att inte förstöra fluffet i ägg och sockerröran! Sedan tillsatte jag 15 g smält smör och rörde om.

Allting ned i formen (som jag innan täckt med bakplåtspapper!) och in i ugnen i 40 min på 175 grader.

När jag tog ut formen så tog jag ut botten från formen på en gång och vände den upp och ned för att svalna på ett galler, det ska tydligen göra så att botten blir mer slät så att man slipper nedbuktningen i mitten!

Detta gjorde jag alltså 3 ggr (!!) tills jag hade alla mina tårtbottnar klara! Dessa skar jag sedan på mitten, så jag totalt hade 6 st bottnar.

FYLLNINGEN
DEL 1. VANILJCREME
Det här behöver du:
3 ägg
2 äggulor
1/2 tsk vaniljpulver
1 L mjölk
200 g strösocker
40 g vetemjöl
15 g maizena
15 g potatismjöl
Jag kokade först upp mjölken tillsammans med vaniljpulvret. Under tiden som mjölken blev varm så vispade jag ihop äggen med resten av ingredienserna! När vaniljmjölken kokade så skiktade jag ned äggsmeten i mjölken och rörde om ordentligt. Denna fick sedan stå och svalna på balkongen!

DEL 2. HALLONCREME
Det här behöver du:
7 dl frysta hallon
1/2 dl lemonad
2 msk maizena
1 dl strösocker

Häll ned alla ingredienserna utom maizena i en kastrull och låt koka upp, tillsätt sedan maizena tills konsistensen känns rätt! Även denna fick nu stå på balkongen och svalna!

När allting svalnat så började jag att fylla och stapla tårtan! Kanske skulle man här ha använt sig av grillspett också för att hålla tårtan på plats, men det tänkte inte jag på då… Jag körde hallon, vanilj, hallon, vanilj och slutligen hallon. På toppen sen så ringlade jag ca 3 msk lemonad över locket (jag var så rädd att den skulle bli torr!). Jag täckte sedan över tårtan med aluminiumfolie och lät den stå på balkongen över natten. (Och ja, den lutade på morgonen, så jag fick räta upp den i ren panik!) Så använd grillspett!! 😉

UNICORN DEKORATIONER
Det här behöver du:
Vit sockerpasta
Svart sockerpasta
Rosa sockerpasta
Ätbar guldfärg

Här kom en av dom roligaste delarna! Att göra dekorationer med sockerpasta är super lätt och så kul! Jag gjorde det enkelt för mig och köpte färdig sockerpasta, man kan säkert göra den själv också! Denna var bara att rulla och knåda så som man ville!

DEL 1. HORNET
Jag använde mig av ett grillspett som stöd för hornet och rullade först ut två ganska så tunna längor med vit sockerpasta. Dessa tvistade jag sedan runt grillspettet och gjorde hornet toppigt högst upp. Detta fick sedan ligga och torka under natten i rumstemperatur! Med facit på hand så skulle jag ha gjort dessa dekorationer 2-3 dagar innan, för jag upplevde att det inte riktigt hann torka! Och hornet kunde därför glida ned lite! Men tror inte det var någon som tänkte på det. Men har man tid innan så är detta bra att göra ett par dagar innan tårtan ska upp!

DEL 2. ÖGONEN
Här fick jag använda mig av lite mer fingerfärdighet och rulla tunt, tunt, tunt… Jag formade ögonen tillsammans med någonting som skulle påminna om fransar så som jag ville ha det, det svåraste var att få båda ögonen symmetriska och lika stora! Men efter lite pill så kände jag mig nöjd och lät dessa ligga över natten i rumstemperatur på ett platt underlag. Dessa upplevde jag hann torka helt och behövde inte mer än en natt på sig!

DEL 3. ÖRONEN
Här började jag att skära ut två stycken trekanter ur den vita sockerpastan. Jag formade som sedan så som jag ville ha dom och mjuka till kanterna. På detta så skar jag ut två stycken trekanter av den rosa sockerpastan och klämde fast dom ovanpå dom vita i nederkant. Jag formade sedan öronen så dom skulle vara lätt böjda genom att trycka fast dom mot ett varsitt glas. Sedan fick dom ligga så under natten i rumstemperatur och torka. Även dessa kändes klara dagen därpå.

Jag gjorde alltså alla dessa delar på fredagen innan kalaset! (Både tårtbottnar, fyllning och sockerpasta dekorationerna!)

På lördagen då kalaset skulle vara så började jag med att guldfärga hornet som jag gjort av sockerpasta dagen innan. Där hade jag en penselfärg, så jag penslade bara på den och lät den sedan ligga för att torka 1 timme ungefär! Sedan var det dags att täcka tårtan! Jag hade fuskat och köpt ett färdigrullat marsipantäcke som jag endast kunde rulla ut över tårtan. Men sen kom det svåra, nämligen att få det slätt! Och där lyckades jag inte helt vill jag erkänna. Men jag skulle ändå dölja bakre delen av tårtan med dekorationer så det spelade ingen större roll. Jag såg istället till att fokusera på att få det slätt framtill på tårtan.

När marsipan täcket var på kunde det roliga börja! Jag satte först dit öronen med hjälp av tandpetare som höll dom på plats. Sedan fäste jag hornet i mitten och slutligen så blötte jag försiktigt ned baksidorna på ögonen och pressade dom mot marsipanen tills dom fastnade! TADA! Nu började det äntligen lika en unicorn tårta!

Nu skulle jag äntligen få börja med den färggranna manen! Jag vispade grädde (lite hårdare än normalt) och tillsatte olika färger (rött, blått, grönt, gult och lila!). Alla dessa la jag sedan ned i spritspåsar och ställde i kylen.
(Med facit på hand! Så ska man nog göra dekorationen med en frosting istället! För grädden började tyvärr glida så fort tårtan kom ut i värmen! Men det hade jag ingen koll på – detta var trots allt min första tårta! Man lär sig! Haha) Sen började jag spritsa och blanda alla färger till ett stor färggrann härlig unicornhår! =)

Slutligen så hällde jag på några få runda strösselbitar för att sätta sista touchen! TADA KLAR!! 🙂

Kanske inte fullpott på varken teknik eller val av dekoration. MEN, DET VAR SVINKUL! 😀

Om ni ska testa, lär av mina misstag så är jag säker på att den kommer att bli succé! För mig dröjer det innan jag ger mig på försök nummer två! Haha!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.