Lina Spansk

Varför är det så tråkigt att träna mage?

Godmorgon!

Igår så ställde jag en fråga på min IG vad ni tyckte var den roligaste respektive tråkigaste muskelgruppen att träna. Och jag blev förvånad över svaret. Nästan 70% svarade mage som värsta, resterande var mestadels ben och armar.

Då tänkte jag, att detta måste vi ändra på! Jag som älskar att träna mage måste ju försöka dela med mig av mina tips för att se om det vänder för några utav er! Såhär kan vi inte ha det 😉

Jag misstänker att denna tristess över magövningar oftast beror på att man inte känner att man har någon vidare kontakt med magmusklerna. När jag träffar min PT klienter på gymmet så är detta någonting jag ofta får höra. Man vet inte riktigt hur övningar SKA kännas i magen och har därför svårt att hitta den rätta kontakten.

Oftast kanske man överkompenserar (i exempelvis hängande benlyft) och använder benen mer än själva magmusklerna som övningen är avsedd för. Likadant i dessa crunch maskiner som finns, där tar flera i mycket med både armar och ben för att komma ihop i en crunch, men missar att det är magen som ska jobba.

Mitt största råd är därför – öva öva öva på att hitta kontakten i din mage. När du ligger hemma i soffan, prova att dra in naveln mot ryggraden och behåll den anspänningen ett tag. Slappna av och börja om. Känslan ska vara samma som när du gör ett ”ssssss-ljud” med munnen. Då spänns magen på automatiskt – testa! Säg sssssssssss och känn hur magen automatiskt kopplar på.

Prova detta sedan när du rör på dig, exempelvis hämtar kaffekoppen på kontoret eller sitter och skriver ett mail vid datorn. På så sätt lär du dig att hitta kontakten.

Använd sedan denna styrka när du ska köra dina magövningar. Hitta anspänningen först och sen sätt igång med den magövning du tänkt dig, exempelvis en vanlig sit up. Se om du inte då känner skillnad i övningen och att det faktiskt är magen som arbetar.

Min tanke är att träningen alltid bli roligare när man vet vad man gör, och när man faktiskt känner att det tar. Så jag hoppas verkligen att detta enkla tips kan hjälpa några av er att gilla att träna mage liiiiite mer! =)

Lycka till!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Hanna

  Hej! Jag måste få fråga dig en sak, du som verkar kunnig i ämnet. Jag fick barn för drygt fem månader sedan, normal förlossning. Jag har fortfarande en delning av magmuskulaturen, jag får in nästan två fingrar emellan (har pinnsmala fingrar). Är detta ett bekymmer? (Lider inte av det på något sätt) Måste jag ta hänsyn till detta i min träning? Kan jag träna för att musklerna ska gå ihop helt eller är det inget jag kan påverka? Tusen tack för svar!

  1. Lina Spansk

   Hej Hanna!

   Ingen stress! Det kan ta tid för magmusklerna att gå ihop helt igen (vissa har en delning redan innan graviditeten). Det är absolut inget bekymmer sålänge du inte har ont eller känner att din vardag blir lidande på något sätt.
   Ge dig själv lite mer tid också och fortsätt träna inre/djupa magmusklerna i kombo med knipövningar. Så tror jag det där kommer gå ihop helt =)

   Lycka till! Om du önskar hjälp så finns jag här, både i online coachningsväg eller på gymmet.