Lina Spansk

Första smakportionen för Nowa?

Godmorgon – Idag blir min lilla Nowa 4 månader!

Det känns som en stor milstolpe på något underligt vis. Jag minns när Nowa bara var några dagar gammal och jag såg en Instagram story på en bebis som var 4 månader. Jag satt då och tänkte att ”Ja, det är mysigt nu, men jag längtar tills hon är sådär med!” Och nu är hon där.. skrattandes och intresserad av precis ALLT som händer runtomkring. Trevandes med sina små händer så utforskar hon mer och mer för varje dag.. så fantastiskt att få se hennes utveckling! (Blir lite mamma-sentimental här!)

I förrgår så gjorde hon sin första rullning från rygg till mage. Min mamma var här då och när det hände så flög jag upp och jublade när jag såg hur hon tog sig över den där jäkla armen som hela tiden legat i vägen de senaste veckorna. Mamma (mormor) började gråta när jag sa att det var första gången hon lyckades ta sig till mage alldeles själv 😀 Så fint! <3

Men nu till det mest spännande.. visst är det nu man får börja ge dom smakportioner av mat? Hur gör man? Och hur brukar deras magar reagera? Någon som kan komma med tips på do´s and don´ts?! <3

Det känns som att det borde bli en stor omställning för deras små magar som bara är vana vid mjölk. Eller är det inte så? Vad funkade bäst för era småttingar och vad gick inte alls hem? Jag tänkte att jag skulle ge det ett försök nästa vecka!

Kram <3

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. kourtney

  vi började igår! hon är 3,5 mån. men de på bvc sa att man kan testa o e de intresserade så kör på bara!
  Hon fick smaka päronpuré och senare broccoli & potatispuré. Hon verkade gilla båda för fick ett leende efteråt och inget spotta ut!
  gick bra idag oxå men gav nog lite för mkt broccoli o potatispuré idag för sen fick hon kväljningar. men tog på en sked o testade o även på mitt finger o in i munnen. ha katrinplomminpure´ifall hon får ont i magen! och när du ger nåt med gluten i också! ex gröt.
  vänta med mjölkprosukter till 6 mån!

  1. Lina Spansk

   Men åh så roligt att hon gillade det! Jag hoppas Nowa också kommer att gilla, ska precis till att fixa lite här hemma och testa! 😀
   Tack för bra tips, ska tänka på det! Hoppas ni får en mysig helg <3

 2. Lisa

  Rekommenderar stark att läsa boken Smakäventyret av Ann Fernholm. Så bra bok med massor av tips!

 3. Nat

  Skoj!!
  Det är ganska enkelt
  Ge inte smakisar sent på dan för obland får de magont och det är inte så kul om det kommer på natten..
  Ge ganska lite de första kanske tre veckorna, ca en tsk per dag kan räcka. Sen är det bara att öka på

  Jag brukar ge grönsaker och bär under månad 4 och sen lägga på fisk och gröt månad 5 och kött samt mejeri månad 6

  Annars är mitt tips att inte göra så stor grej av det, inte pressa och bara se det som en kul grej de första 2 månaderna. Sen runt månad 6-7 brukar det klicka till och barnet greppar vad den får och hir det känns ocj eftdr det brunar de vilja ha mer och mer

  Runt månad 8 brunar jag ta bort alla amningsr förutom på morgon kväll ocj natt och helt ersätta med vanlig kost. Vid 12 månader har jag plockat bort morgon ocj kvällsam ingen och ersatt med gröt/yogurt/frukt/bär

  Lycka till

   1. Nat

    tack 🙂
    ja super spännande, du får rapportera om hur det går och fota eller filma, de brukar vara så himla söta när de får nya smaker och göra väldigt lustiga grimaser 😉

    jag glömde ju helt bort att skriva att när de är runt 6-7 månader och har fått ordentlig koll på var munnen är och pekfinger/tumme kan man ställa fram en liten tallrik framför dem som förslagsvis sitter fast i deras bord med lite plockmat. Allt eftersom att de blir bättre och bättre på att äta själv kan man då minska ner på mängden man själv ger dem. Runt 8 månader har mina kiddoz ätit helt själva (såklart inte med sked) och absolut vägrat om jag försökt mata dem 🙂

    Bra plockmat är typ allt 🙂 det är så himla enkelt, alla former av grönsaksstavar, fruktstavar, en tallrik bär, lite köttfärs, fisk ja allt går att äta själv, Till och med yogurt även om det blir i grisigaste laget och man får sanera halva köket efter 🙂

    1. Lina Spansk

     Jahaaa, men gud vad skönt! Så gulligt av dig att skriva alla tips, suger åt mig som en svamp! 😀
     Ha en mysig helg <3