Lina Spansk

Gyllene regler för en balanserad kost

Igår frågade jag er på Instagram om ni ville läsa om kost eller träning här på bloggen. Flest röstade på kost, så därav kommer här ett inlägg kring kost.

Jag får mycket frågor kring just kost. Jag försöker svara er alla som skriver så utförligt som möjligt, men hur man ska lägga upp kosten är inte helt enkelt. Vi alla är olika och inget upplägg funkar för alla. Så man måste testa sig fram, vad är rätt för mig, vad är mina mål och vad mår jag bra av.

Beroende på vilka mål du har med träning, måste du också justera kosten därefter. Är du i en fas just nu då det handlar om att bygga upp en stark kropp, bygga muskler och forma kroppen, då bör du ligga på ett lite högre intag. Är du däremot i den fasen där du vill trimma till kroppen, tighta till och tappa i kroppsfett, bör du kanske ligga på ett underskott. Detta är väldigt individuellt. En balanserad kost, vad jag skulle vilja definiera som ett normalt intag, räcker gott och väl till att tighta till och tappa i kroppsfett. Då handlar det enbart om att utöva rätt typ av träning. Detta är en mer långsiktigt plan, och också det som kroppen mår bäst av.

Väljer man en ”snabb” lösning. Att lägga sig på ett underskott under en period och fortsätta träna hårt för att snabbt tighta till sig och tappa i kroppsfett, bör man, efter en kort period, kliva tillbaka upp på en normal kroppshållning. Dvs inte ligga lågt längre än 12 veckor. För det som händer när kroppen ligger på ett underskott, förutom våra tillfälliga och såklart smickrande snabba resultat, är att kroppen efter ett tag vänjer sig vid detta intag. Du måste därför kliva upp igen för att inte förstöra din metabolism och förbränning. Det är just här som jag inser att allt fler begår ett stort misstag. Man kör för hårt. Man ligger kvar på sitt underskott under en för lång tid, och detta leder till är att du får en stressad kropp, sämre metabolism och i vissa fall till och med hormonrubbningar, och såklart, uteblivna träningsresultat. Man kämpar väldigt hårt och får väldigt lite tillbaka.

Jag säger inte att jag själv inte kör på ”snabba” lösningen ibland, men då är det under väldigt korta perioder. Ca 4-5 veckor kan jag köra, inför exempelvis en semester eller liknande. Sen kliver jag upp på en normal kosthållning igen som passar mig, och där jag mår bra och orkar med min vardag, livet och träningen.

I slutändan handlar det om att hitta ett upplägg som passar dig, som passar in i din vardag, som passar in på de träningsmål du sätter upp för dig själv, och slutligen hur snabbt du vill ha nå dina resultat. Allting är hela tiden en vågskål där man får väga för- och nackdelar med kosten.

Var inte rädd för mat. Mat är det verktyg som kommer hjälpa dig bättre än någonting annat när det kommer till träningsresultat. Våga äta, ät bra mat och se till att du hela tiden mår bra och har energi. Har du inte energin, så kommer du heller inte orka hålla igång träningen eller annat i livet.

Jag har ett upplägg som jag mår bra av, där jag äter allsidigt, både proteiner, kolhydrater och fetter. Jag har ett rätt så stillasittande arbete om dagarna, men är väldigt aktiv på kvällar och helger då jag arbetar med träning och tränar själv.

Hur en dag hos mig kan se ut:

Frukost
Havregrynsgröt med blåbär & hallon.
Kokosmjölk eller havremjölk.
Whey proteinpulver
Jordnötssmör

Lunch
Sallad och grönsaker tillsammans med tahini
Avokado (alt cashewnötter)
Kyckling

Mellis
Majskakor/riskakor
Kalkon & Ägg

Middag
Rotfrukter (potatis, palsternacka, rödbetor) Alt. ris.
Lax
Grönsaker

Kvällsmål
Fruktsallad

Är du osäker på vad som är bra för dig, hur du ska lägga upp kosten, så ta hjälp. Det finns så många olika varianter på detta och tyvärr finns inget magiskt recept som funkar för alla. Men mina gyllene regler är att försöka äta så mycket naturlig mat som möjligt, avstå från socker, vitt mjöl och alkohol. Det kommer man långt på!

Stor kram på er! <3

Vill du ha min hjälp med kost- eller träning?
Skicka mig ett mail på [email protected] eller kontakta mig på Instagram.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.