Nu är det säsong för krusbär! Dessa underbara små sötsyrliga bär med knapriga kärnor. Mums mums!
Den här pajen har en frasig botten, en söt och syrlig fyllning och ett smuligt täcke med crunchiga nötter. Mycket av allt! Precis som det ska vara tycker jag!
Botten:
150g smör
2.5 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1/2 tsk salt
Fyllning:
1 liter krusbär
2 msk potatismjöl
1 dl strösocker
Smultäcke:
150g smör
2 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk salt
100g grovhackade nötter av valfri sort
1. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till bottendegen. Tryck ut den jämnt i en form på ca 25cm diameter så den täcker hela botten och går upp några cm på kanten. Ställ in formen i frysen i en timme.
2. Rensa krusbären och blanda ihop med potatismjölet. (Potatismjölet gör att vätskan från bären håller ihop och blir krämig istället för simmigt.) Fyll formen med bären och strö över sockret.
3. Nyp ihop alla ingredienser till smultäcket och strö över bären så dom täcks jämnt.
4. Grädda pajen i mitten av ugnen i 200 grader i 30-35 min tills den är gyllenbrun och bubblar fint under täcket. Svalna en liten stund på bänken och servera sen ljummen med en kula glass, vaniljsås eller grädde!
Det gäller att passa på att baka med det som säsongen erbjuder. Frys in ett gäng också så får ni njuta av bären i vinter med!
Jag älskar att nötterna ger lite crunchig konsistens till pajen. Hacka dom därför lite grovt så dom känns av så där härligt! Jag använde en mix av hasselnötter, mandlar, cachew och valnötter.
whoah this weblog is fantastic i like studying your posts.
Stay up the good work! You know, a lot of people are hunting round for this info,
you could help them greatly.