Header Image

Älska att baka

Caroline Ahlqvist är vinnare av Hela Sverige Bakar 2013, författare till bakboken "Älska att Baka" och här i bloggen bjuder hon på mumsiga recept och baktips men också annat från sitt liv som morsa, sambo, massör, träningsälskare och matte. Kom gärna med frågor om bakning eller skrik till när ni tycker nåt är bra eller dåligt. Nu kör vi!

Mjuk pepparkaka!

Publicerad,

Jag är ingen ”sockerkakslover” men mjuk pepparkaka och morotskaka är stora undantag! Den här härligheten har jag mycket kryddor i, ska det va så ska det va! Jag tror hela Vällingby doftade jul när den gräddades, hihi!

Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka

200g smör
3 dl fet mjölk
1 msk ingefära
1 msk kanel
1 msk nejlika
1/2 msk kardemumma
5 dl vetemjöl
3.5 dl råsocker
2 tsk bikarbonat
2 ägg
1 dl gräddfil

1. Pensla formen med smält smör och sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda smör, mjölk och kryddor i en kastrull och värm tills smöret smält. Låt svalna.

3. Blanda socker, mjöl och bikarbonat i en bunke och vispa bort alla klumpar.

4. Häll över smörblandningen och vispa om till en ganska tjock smet.

5. Tillsätt gräddfilen och äggen, vispa snabbt ihop till en jämn smet.

7. Häll i smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter. Testa med en sticka.

8. Låt kakan vila i 10 minuter innan du stjälper upp den. Låt svalna helt

IMG_1612.JPG
Alla smaker kommer fram mycket mer när kryddorna får värmas upp!

IMG_1613.JPG
Sätt fart på vispen så alla klumpar försvinner.

IMG_1614.JPG
Redan nu doftar det så gott så jag funderar på om jag ska strunta i att grädda kakan och bara sleva i mig smeten!

IMG_1616.JPG
Vispa så du ser att smeten blir jämn och fin.

IMG_1617.JPG
Skjuts in i ugnen!

IMG_1618.JPG
Färdiggräddad! Nu får den svalna en stund och sätta sig i formen innan jag vänder på den lilla nätta pjäsen.

Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka

10 Kommentarer

  1. Åh vad det såg gott ut!!! Vart har du köpt kakformen??

  2. Älskar mjuk pepparkaka men har aldrig gjort det själv, den här ska testas! 😀

  3. Jag vill också veta var du köpt formen:)

  4. Så gott, älskar också när det är extra mycket kryddor. Jag vill även veta var formen kommer ifrån?
    Plus tipsa om en kaka som också får hela huset att lukta jul! Saffranskaka med citron.

    http://helenasmatresa.blogspot.se/2011/12/saffranskaka-med-citron_03.html?m=1

    Allt gott,
    Helena

    • NordicWare märket på formen! Så himla bra form! Tung, sprider värmen suveränt och jämnt!

      Mmmm, låter himla gott hörru! Saffranskaka med citron, mmmm

  5. Gjorde kakan idag och den blev fantastisk! Så smakrik och härlig konsistens.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *