Header Image

Älska att baka

Caroline Ahlqvist är vinnare av Hela Sverige Bakar 2013, författare till bakboken "Älska att Baka" och här i bloggen bjuder hon på mumsiga recept och baktips men också annat från sitt liv som morsa, sambo, massör, träningsälskare och matte. Kom gärna med frågor om bakning eller skrik till när ni tycker nåt är bra eller dåligt. Nu kör vi!

Hemmagjord Nutella

Publicerad,

IMG_0064.JPGJamen det är ju så gott!!! Bara som det är, på en sked, in i munnen eller som fyllning i tårtor, kakor, bullar och bakelser. Mmmmm. Och det bästa bästa! Det är så förbannat lätt att göra själv! Tjihooooooo!!!

1 burk

300g hasselnötter
1 tsk vaniljpulver
2.5 dl florsocker
1/3 tsk salt
1 dl kakao
3 msk neutral olja

1. Rosta hasselnötterna i ca 15 min i 200 grader tills dom fått bra med färg och doftar fantastiskt. Gnugga dom hårt i en handduk så det mesta av skalen lossnar.

2. Mixa nötterna tills det börjar tränga ur olja ur dom och det blir en smidig pasta. Tar några minuter men ge inte upp!

3. Blanda i resten av ingredienserna och vispa ihop på högsta effekt med elvisp. Häll massan i en burk med tätt lock. Håller sig fin i ca 1 månad!

IMG_0060.JPG

Rostningen tar fram den härliga smaken i nötterna! Gnugga dom sen hårt i en kökshandduk.

IMG_0061.JPG

Kör på högsta effekt och bara mixa ihop nötterna! Det ser så härligt ut när det helt plötsligt börjar bildas olja! Jag fick köra nötterna i två omgångar för det fick inte plats på en gång.

IMG_0062.JPG

Snart klart!

9 Kommentarer

  1. Åhh, nutella är ju farligt gott. Att kunna göra egen är ju superbra, så man vet vad som är i. Du säger att den håller 1 månad, i skafferiet eller i kylen?

  2. nej, nej, nej – du får inte visa hur man gör egen Nutella! Mitt försvar för att inte ha det hemma är att det är långt till affären och när vi är där så är Nutella dyrt ( har jag bestämt alltså..) 😉
    Att kunna göra själv hemma? Nej, nej, nej – ”a moment on the lips, is forever on the hips” och äter sonen så hamnar det av oförklarlig anledning alltid i min mun för eller senare (vettetusan hur det går till…) Så detta inlägg ”glömmer” jag…

    • HAHAHAHA!!! Viola, vad härlig du är!!! Men du, ta en sked lite då och då bara så håller det sig borta från höfterna 😉
      (Säger jag som redan slevat i mig halva burken..tig en sked var 10:e minut igår kväll när ungarna somnat för natten. Det blir som en belöning typ, hihi..)

      Kraaaaaaam!!!

  3. Åh, vad bra! Det här receptet kom lägligt. Vi ska på kalas till några Nutella-älskare snart, då ska de få en stor burk hemgjord. Vaniljpulver – om man använder vaniljsocker istället? Försöker köpa så mycket som möjligt ekologiskt, och vaniljsocker finnse ekologiskt. Mer vaniljsocker och lite mindre florsocker? Hur mycket starkare är vaniljpulver?

    Du har inget fantastiskt recept på biscotti också så är presenten helt klar? 🙂

    /Malin.

    • Hej Malin!
      Jomen visst! Tag typ 2 tsk vaniljsocker istället eller så tar du en vaniljstång! 1 tsk vaniljpulver=1 vaniljstång 🙂

      Jag kan maila dig ett suveränt biscotti recept! Om du inte har min bok för det finns där i!

      Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *