Om man gör en tårta så kan det vara kul att inte bara göra vanliga tårtbottnar utan klämma in en våning härlig maräng mitt i tårtan! Här är ett bra grundrecept.
En stor botten eller flera små.
4 äggvitor
1 tsk ättikssprit
2.5 dl strösocker
1/2 msk maizena
125g grovhackade nötter av valfri sort
1. Vispa äggvitor och ättikssprit till ett fast skum.
2. Tillsätt sockret blandat med maizena under fortsatt vispning. Håll igång tills marängen börjar bli blank och alla sockerkristaller är upplösta. Tar ca 5 min.
3. Vänd ner nötterna och bred ut marängsmeten på bakplåtspapper. Grädda i ca 45-60 min beroende på ugn. Stäng av ugnen och låt marängen ligga kvar tills ugnen är helt kall igen. Frasig härlig maräng med lite seghet i mitten! Fint som snus!
Marängsmeten skall bilda toppar, då är den färdigvispad!
Vänd ner nötterna med stora luftiga tag.
Rita ut måttet marängen ska ha på bakplåtspapper. Kleta ut marängsmeten hyffsat jämnt. Vill du ha fler, tunnare bottnar så ritar du det på pappret.
P.s Marängen håller sig fin i rumstemperatur i flera veckor. Linda in i folie.