Jag tycker ändå att en midsommartårta ska vara vit med jordgubbar på. Traditionellt och supersomrigt! Men man kan ju busa till smakerna lite i en klassisk jordgubbstårta! Här har jag rostat och malt mandel i bottnen, bytt ut vaniljkräm mot passionsfruktscurd och bytt ut grädden mot creamcheesegrädde! Lite syrligare, friskare tårta med en väldigt smakrik botten!
Ugn: 180 grader (160 grader varmluft)
Tid: 2 timmar
Botten:
100g sötmandel
2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk vaniljpulver
1.5 tsk bakpulver
1 tsk salt
4 ägg
3 dl strösocker
Passionsfruksscurd
6 passionsfrukter
50g smör
1 dl strösocker
1 lime
1 msk maizena
1 ägg
2 äggulor
Creamcheesegrädde:
5 dl vispgrädde
300g creamcheese
3 msk florsocker
1l jordgubbar
Några rutor vit choklad
Botten:
1. Rosta sötmandlarna i ugnen i ca 10 min tills dom doftar gott. Mixa fint och blanda ihop med mjöl, potatismjöl, vaniljpulver, bakpulver och salt.
2. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt, minst 5 min.
3. Tillsätt alla torra ingredienser i smeten och vänd om med stora luftiga tag så luften behålls i smeten.
5. Smörj en 24 cm springform och klä både botten och sidorna med bakplåtspapper så att dom blir några cm högre än formen. Smörj även pappret. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45-60 min beroende på vilken ugn och form du har.
Passionsfruktscurd:
1. Dela och gröp ur fruktkött och kärnor från alla frukter rakt ner i en kastrull. Tillsätt socker och smör och sjud några minuter så smakerna kommer fram. Sila bort kärnorna genom att trycka hårt med baksidan av en sked mot en sil. Häll tillbaks den silade krämen i kastrullen.
2. Rör ut maizenan i limejuicen. Tillsätt i krämen och rör om.
3. Vispa ihop ägg och äggulor lite lätt och häll ner i krämen. Rör hela tiden medans det sjuder till en härlig tjock konsistens. Förvara curden i en burk med tätt lock. Använd redan inom några dagar eftersom den innehåller äggula.
Creamcheesegrädde:
1. Vispa all grädde hårt.
2. Rör ihop Cream cheese med florsocker jämnt och vispa ner i grädden till en spritsbar konsistens.
Montera tårtan:
1. Skär kakan i 4 bottnar med en sågtandad kniv.
2. Skölj och dela 3/4 av jordgubbarna och mosa lite lätt. Behåll blasten på resten av jordgubbarna och skär snyggt.
3. Fyll en spritspåse med lite av creamcheesegrädden. Spritsa en cirkel längs med kanten på den första bottnen. Fyll ringen med mosade jordgubbar. Lägg på nästa botten, spritsa en ring och fyll med curden. Avsluta med sista botten, fyll med mosade jordgubbar.
4. Spackla tårtan med creamcheesegrädden runt om hela. Lägg en stor härlig hög med dom fina delade jordgubbarna uppe på tårtan. Spritsa ett snyggt mönster i en ring runtom högen. Avsluta med att hyvla vit choklad på!
Njuuuuuuuuut!
Tips!
För att göra tårtan glutenfri så byter du ut vetemjölet mot 3 dl glutenfri mix!
Spritsa en ring av creamcheesegrädden runt om alla bottnar så håller fyllningen sig på plats!
Mosa bara jordgubbarna lite slarvigt.
Passionsfruktscurd, så sjukt gott!
Försök att få creamcheesegrädden så jämn som möjligt runtom hela tårtan.
Snyggt med jordgubbar delade med bladen kvar!
Å ser super god ut!
Denna ska jag göra på fredag och hoppas jag lyckas 😉
Kan man göra bottnarna dagen innan å frysa in?
Kram camilla ifrån coop björnboda
Hej Caroline, Först måste jag bara säga ”sjukt goood tårta, jag älskar passionsfrukt så denna passade mig perfekt. Jag har dock en fråga, eller kanske två förresten. Första frågan är…..hur får man till det här med smörat bakplåtspapper i formen. Jag har en form utan botten som jag kan ändra till olika storlekar. Det funkade men kanterna blir ju inte direkt släta och snygga. Sen börjar det lossna lite här och där när jag ska limma på grädden. Fråga två är hur delar man tårtbottnarna jämt i fyra delar? Tack för helt underbara tips och recept. /Sophie
Hej!
Jag skulle ha klippt till en rund bit bakplåtspapper, några cm större i diameter än formen, klippt fransar runt pappret och smort hela insidan på formen, tryckt ner det fransade pappret i botten och fyllt med smet. Jag tror det skulle räcka och sidorna behövs inte täckas med papper, det brukar bli fint ändå.
Ett bra tips om du vill spackla en tårta riktigt jämn runtom är att snålspackla ett tunt lager runt hela tårtan och sen ställa in i kylen typ 30 min så det stelnar/torkar lite. Då har du en bra grund att spackla snyggt på sen utan smulor och skavanker!
När jag delar en tårtbotten i flera bottnar så bara skör jag med ögonmått. Tycker inte det gör så mycket om det skulle bli lite ojämnt för det syns ändå inte sen när man skär i bitar!
Lycka till med tårtbakeriet!
You should be a part of a contest for one of the most useful sites online.
I’m going to recommend this blog!
En fråga till… kan jag förbereda bottnarna + fyllning redan imorgon onsdag om den ska serveras till Midsommar?
Jag undrar om du även skrivit fel på följande: ” Avsluta med sista botten, fyll med mosade jordgubbar.”
Har du mosade jordgubbar överst och sedan täcker du med grädden eller har du en botten allra överst? Ska det vara 4 bottnar får jag det till botten, jordgubbar, botten passionsfrukt, botten, jordgubbar, botten. Stämmer det eller är jag ute och cyklar? 🙂
Sorry, jag avslutar med en botten såklart, sen spackla med creamcheesegrädden!
Bra att du håller koll så jag kan rätta! Hade väl en unge i knät när jag skrev inlägget, hehe…
Midsommartårtan! Lite förvirrad dock. 🙂 Det står passionsfruktscurd i receptet men på en av bilderna står det lemoncurd. Funkar det även med lemoncurd?
/AnnaEllan
AnnaEllan, vet du! Jag har skrivit fel under bilder! Oops, jävla klantigt! Då har jag skrivit fel på Instagram också! :0 Passionsfruktscurd ska det såklart va! Tack för dina hökögon!
Kram!
Vilken storlek på springform använder du till tårtan? Tack för det glutenfria tipset
Nu har jag lagt till det i receptet! 24 cm använde jag 🙂
Carros spritsskola, när kommer den??? 🙂 Bästa du!
Älskade vän! Jag tänkte filma nåt sånt efter midsommar! Kram!!!!!!!!
Snygg tårta!! Älskar att du visar steg för steg-bilder!
Vad kul att du gillar det! Då fortsätter jag med det 🙂
Tack för ett härligt recept! Blir en glutenfri till Midsommar. Kan du ge lite tips på spritsningen? Supersnyggt! Vilken tyll? Och hur får du tårtan så vansinnigt slät? Gulp!
Hälsningar,
Fröken Lundin
Vet du vad! Jag tänkte lägga ut en liten film snart på olika spritsningar!
Här har jag en mm stjärntyll med raka kanter. Fäster spritsen ner i tårtan och trycker ut fyllningen samtidigt som jag lyfter tyllen rakt upp och bak. Trycker sakta ner den mot tårtan igen och nyper av så det blir en liten knöl, haha, fattar du? Påbörjar nästa.
Tårtans kanter kletar jag bara på med en spatel. Väldigt lätt att få det slätt med creamcheesegrädde, promise!
Lycka till nu!
Sorry, 14 mm tyll.
Tack tack tack! Fina tips! Ser framemot videos :-).
Wiho! Nu blir det baka av till examensfesten på lördag! Tror mina gäster kommer bli supernöjda, detta både låter gott och ser superflott ut! 🙂
Glad sommar!
Åååh, hoppas du gillar tårtan nu då! Kram!