Header Image

Älska att baka

Caroline Ahlqvist är vinnare av Hela Sverige Bakar 2013, författare till bakboken "Älska att Baka" och här i bloggen bjuder hon på mumsiga recept och baktips men också annat från sitt liv som morsa, sambo, massör, träningsälskare och matte. Kom gärna med frågor om bakning eller skrik till när ni tycker nåt är bra eller dåligt. Nu kör vi!

MANDELKNÄCK med smak av apelsin och vit choklad

Publicerad,


Ca 30 st

150g sötmandel
100g smör
2.5 dl rörsocker
2 apelsiner, skalet + saft av en.
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl grädde

Garnering:
100g vit choklad
50g mörk choklad

1. Koka smör, socker, apelsinsaft och skal, vaniljpulver, sirap och grädde till 125 grader. Rör om då och då så att det inte bränns i botten.

2. Lägg i mandlarna och häll smeten i en 20*20 cm form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna.

3. Smält chokladen var för sig och bred den vita chokladen över hela knäcken. Låt stelna och spritsa sedan den mörka chokladen i snygga mönster på!

3 Kommentarer

  1. Hur ska jag veta att det har kokats till 125 grader? 🙂

  2. Undrar jag också 🙂

  3. Gör kulprovet! Tag en tsk smet och droppa ner i ett iskallt glas vatten. Den konsistensen som kulan har, den får den om du avslutar kokandet då. Jag kör ALLTID med en termometer! 120 grader=mjuk härlig kola att slå in i papper, 125 fastare kola!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *