Ca 30 st
150g sötmandel
100g smör
2.5 dl rörsocker
2 apelsiner, skalet + saft av en.
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl grädde
Garnering:
100g vit choklad
50g mörk choklad
1. Koka smör, socker, apelsinsaft och skal, vaniljpulver, sirap och grädde till 125 grader. Rör om då och då så att det inte bränns i botten.
2. Lägg i mandlarna och häll smeten i en 20*20 cm form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna.
3. Smält chokladen var för sig och bred den vita chokladen över hela knäcken. Låt stelna och spritsa sedan den mörka chokladen i snygga mönster på!
Gör kulprovet! Tag en tsk smet och droppa ner i ett iskallt glas vatten. Den konsistensen som kulan har, den får den om du avslutar kokandet då. Jag kör ALLTID med en termometer! 120 grader=mjuk härlig kola att slå in i papper, 125 fastare kola!
Undrar jag också 🙂
Hur ska jag veta att det har kokats till 125 grader? 🙂