Header Image

Älska att baka

Caroline Ahlqvist är vinnare av Hela Sverige Bakar 2013, författare till bakboken "Älska att Baka" och här i bloggen bjuder hon på mumsiga recept och baktips men också annat från sitt liv som morsa, sambo, massör, träningsälskare och matte. Kom gärna med frågor om bakning eller skrik till när ni tycker nåt är bra eller dåligt. Nu kör vi!

Laktosfria fudge med solros- och pumpafrön

Publicerad,


Det är härligt att baka så att alla kan njuta. Mina favoritfudge innehåller både grädde, smör och hasselnötter. Det här receptet smakar EXAKT likadant fast utan både laktos och nötter! <br /Ca 30 bitar

2 dl strösocker
1 dl råsocker
3 msk ljus sirap
3.5 dl laktosfri grädde
30 g laktosfritt smör
1 msk vaniljsocker
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1/2 tsk flingsalt

1. Rosta fröna gyllenbruna en snabbis i en stekpanna.

2. Koka upp strösocker, råsocker, sirap och grädde och koka kraftigt i ca 5 min. Rör om då och då så det inte bränns i botten. Gör kulprovet, häll en tsk smet i ett iskallt glas vatten. Om smeten går att rulla till en kula så är den färdigkokad.

3. Tag av från värmen och rör ner smör och vaniljsocker. Vispa sen med elvisp tills smeten börjar bli matt och det blir tydliga spår efter vispen. Starta långsamt och öka sen farten. Ca 5 min.

4. Tillsätt fröna och bred snabbt ut smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20*25 cm.Strö över flingsalt och vila i kylen över natten. 
Skär i kuber, tryck upp en i gommen och låt långsamt smälta! Iiiiiiiih!!!

2 Kommentarer

  1. Åh, vad bra att du lägger upp recept för oss allergiker!

    Grattis till vinsten! Jag hejade på dig!

    /Anna

  2. Vill bara säga att jag har just gjort din fudge med sojagrädde och mjölkfritt smör, det tog 20 minuter att koka, men min mjölkproteinallergiker är sjukt nöjd.

    Så det fungerar alldeles utmärkt även för mjölkproteinallergiker om man bara ökar på koktiden.

    Kram och hoppas du får en fin jul

    Kram M❤️

    http://www.frugnu.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *