Header Image

Älska att baka

Caroline Ahlqvist är vinnare av Hela Sverige Bakar 2013, författare till bakboken "Älska att Baka" och här i bloggen bjuder hon på mumsiga recept och baktips men också annat från sitt liv som morsa, sambo, massör, träningsälskare och matte. Kom gärna med frågor om bakning eller skrik till när ni tycker nåt är bra eller dåligt. Nu kör vi!

Donuts med kardemumma och kanel

Publicerad,

25g blå jäst
4 dl mjölk
1 msk kardemummakärnor
1.5 dl strösocker
100g rumsvarmt smör
2 ägg
Ca 13 dl vetemjöl (800g)
1 tsk salt

1 l solrosolja
3 dl strösocker
1 msk kanel

1. Mortla kardemumman fint och rör ihop med jäst och mjölk så jästen löser sig.
2. Tillsätt resten av ingredienserna utom  saltet. Jobba i maskin ca 8 min. Tillsätt saltet och jobba degen i 2 min till. Jäs övertäckt med plastfilm i 90 min.3. Kavla ut degen till 1.5 cm tjocklek. Stansa ut ringar med hål i och placera på plåt med bakplåtspapper. (Jag använde ett litet dricksglas och en tyll att stansa med) Jäs övertäckt i 90 min.4. Värm upp oljan i en djup kastrull till 170 grader. Ha ett kastrullock nära till hands ifall oljan skulle bli överhettad och börja brinna. Men ha koll på temperaturen med hjälp av en termometer så är det ingen fara. Håll fläkten avstängd. Fritera ett gäng donuts ca 1 min per sida så dom blir gyllenbruna. Lägg tillbaka dom på plåten för att svalna lite.
5. Blanda socker och kanel i en djup tallrik och ös över varje donut så dom blir täckta. 
Ät och njuuuuuut!!!

2 Kommentarer

  1. Det måste jag göra någon dag. Försökte mig på chokladmaräng idag, men jag var lite för ivrig vispade för lite. Allt ligger i en pöl i ugnen. Men sinnessjukt goda… Även biskvierna blev goda, speciellt dom med pepparkaka :-).

    Ser fram emot fler recept och längtar efter dig bok, den är på väg…

  2. Detta måste jag göra! Men måste det vara solrosolja eller går det med rapsolja oxå?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *