Len i konsistensen, otroligt mycket smak, mäktig, räcker till många….njuuuut av denna härliga tryffeltårta!
En mastig jäkel att bjuda många på!
Botten:
200g mandelmassa
100g rumsvarmt smör
2 ägg
1 msk kakao
1 tsk salt
1/2 dl sötmandel
1/2 dl hasselnötter
Tryffel:
400g 70% choklad
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
3 msk socker
Skal och saft av 2 apelsiner
40g smör
1 tsk vaniljpulver
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rosta nötterna i ca 10 min. Gnugga hasselnötterna i en handduk så skalen lossnar. Mixa alla nötter lite slarvigt.
3. Vispa ihop mandelmassan med smöret och tillsätt äggen, nötterna, kakaon och saltet.
4. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en 24 cm springform och smörj med smör.
5. Fördela smeten jämnt i formen och grädda ca 20 min. Låt svalna.
6. Gör tryffeln. Koka saft och skal från apelsinerna två minuter. Tag av från värmen och sila bort skalen.
7. Koka upp grädde, creme fraiche och socker och blanda med apelsinjuicen.8. Riv chokladen grovt.
9. Häll den varma gräddblandningen under omrörning över chokladen så allt smälter och blir jämnt och fint.
10. Rör i smöret och vaniljpulvret.
11. Klä springformen på nytt med bakplåtspapper men nu även upp på kanterna. Smörj formen först så pappret fäster.
12. Lägg ner den avsvalnade bottnen först och häll sen över tryffeln. Slå formen bestämt ner mot bänken en gång så ev luftbubblor försvinner.Låt stelna i kylen över natten.
13. Innan servering. Tag fram tårtan och lossa från formen. Tag en kniv och jämna till kanten runtom då den blir slät.
14. Smält ljus och mörk choklad var för sig och häll på bakplåtspapper så det blir ca 1/2 cm tjockt. Lägg in i kylen för att stelna. Tag fram chokladen och lägg på bänken några minuter. Tag en osthyvel och hyvla cigarrer och lägg i en hög mitt på tårtan.
Klart att servera! Gott med vanlig vispad grädde till!
Den är här nu! Jag har bläddrat å läst här ikväll! Gillar’n….min nye kompis 🙂
Tack för leveransen!
Här ska bakas!
//v