Header Image

Älska att baka

Caroline Ahlqvist är vinnare av Hela Sverige Bakar 2013, författare till bakboken "Älska att Baka" och här i bloggen bjuder hon på mumsiga recept och baktips men också annat från sitt liv som morsa, sambo, massör, träningsälskare och matte. Kom gärna med frågor om bakning eller skrik till när ni tycker nåt är bra eller dåligt. Nu kör vi!

”3 lika” tårtbotten

Publicerad,

Att göra sin egna tårtbotten är inte alls svårt! Det är dessutom bra att ha redo i frysen om man skulle få ett ryck och brassa ihop en tårta till nån och det ska gå snabbt.Testa det här kända receptet så kommer det bli så bra så!
Receptet baseras på hur stor form du har så här är en liten guide:
18 cm diameter = 2 ägg

20 cm diameter = 3 ägg

24 cm diameter = 4-5 ägg

26 cm diameter = 5-6 ägg

Bakpulver: 2-3 ägg = 1 tsk

4-5 ägg = 1.5 tsk

6 ägg = 2 tsk

1. Tag fram tre glas som är lika stora.
Börja med att knäcka äggen i ett av glasen och fortsätt med att hälla socker i nästa glas upp till samma nivå som äggen.
I det sista glaset häller du hälften vetemjöl och hälften potatismjöl till samma nivå som de andra två glasen ”3 lika”
Avsluta med att slänga på 1 tsk salt, bakpulver och 1 tsk vaniljpulver i mjölglaset.
Vill du göra en chokladbotten så tar du tre lika delar av vetemjöl, potatismjöl och kakao i glaset så att nivån blir densamma som de andra glasen.
Vispa sen ägg och socker pösigt på medelhastighet. Glöm turboeffekten på elvispen. Det ger för stora bubblor i smeten och risken för att bottnen sjunker i ugnen

är större då. Låt det hellre ta lite tid att få fluff, ca 5-7 min.

2. Sikta ner allt från det tredje glaset och vänd om med stora luftiga tag så att allt blandas ordentligt utan att den uppjobbade volymen förstörs.

3. Spänn fast bakplåtspapper i springformen och smörj med smör i botten och upp på kanterna. Pudra med mjöl.
Häll i smeten i formen och avsluta med att hälla det sista vid kanten. (Mitten av kakan höjs sist i ugnen och behöver inte bli mer kompakt.)
4. Grädda i 180 graders värme i nedre delen av ugnen i 20- 40 min beroende på ugn och storlek på form. Känn med en sticka eller vass kniv i mitten på kakan att den är torr. Låt svalna något i formen. Tag ur kakan och lossa botten från pappret och låt svalna helt under en handduk. Gärna uppochner så blir din tårtbotten jämn, rak och fin.
5. Plasta in den färdiga bottnen och frys in. Tag fram nån halvtimme innan montering av tårtan så blir den lättare att skära i lager utan att smula plus att den blir saftigare!
Good luck!

4 Kommentarer

  1. Vad använder du för springform när du bakar tårtbottnarna? Den på bilden ser hög ut? Vart får man tag på en sådan? Så snyggt när man går till en hög vacker tårta!

  2. Vart får man tag på en sådan springform som är så hög?

  3. Jag har inte fått till tårtbottnen med de måtten. Gjorde väl något annat fel kanske.

    Kram kram

  4. Hej Malin!

    Hmm, det här receptet funkar fasen alltid! Vad är det som blir fel när du bakar? Sjunker den ihop?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *