Header Image

Älska att baka

Caroline Ahlqvist är vinnare av Hela Sverige Bakar 2013, författare till bakboken "Älska att Baka" och här i bloggen bjuder hon på mumsiga recept och baktips men också annat från sitt liv som morsa, sambo, massör, träningsälskare och matte. Kom gärna med frågor om bakning eller skrik till när ni tycker nåt är bra eller dåligt. Nu kör vi!

Semmelkrans

Publicerad,

20140303-212256.jpg

Ca 20 semlor eller 2 kransar

25g blå jäst

5 dl mjölk

1 msk kardemummakärnor

1 ägg

 2 dl strösocker

150g rumsvarmt smör

Ca 15 dl vetemjöl Special (900g)

1 tsk hjorthornssalt

1 tsk salt

Pensling:

1 ägg

Mandelmassa:

200g sötmandel

2 dl strösocker

1 dl grädde

Garnering:

5 dl vispgrädde

 Florsocker

 

1. Lös jästen i mjölken och den finmortlade kardemumman. Tillsätt övriga ingredienser (hjorthornssaltet utrört i lite av mjölet)förutom saltet. Jobba degen i maskin 7 min eller för hand några minuter till, tillsätt saltet och jobba lite till. Bra träning om man knådar för hand! =) Jäs övertäckt 90 min.

20140303-212329.jpg
2. Dela degen i önskat antal bitar och forma till bollar. Placera på plåt med bakplåtspapper och jäs övertäckt igen 90 min.

3. Vispa ägget med lite vatten och en nypa salt och pensla bullarna. Grädda i 230 grader (200grader varmluft) i ca 10-15 min beroende på storlek. Låt svalna på galler.

4. Mandelmassan: Mixa sötmandeln fint och rör ihop med socker och grädde till en härlig smet.

20140303-212452.jpg
5. Montera: Skär ett litet trekantigt lock på varje semmeldel i kransen och gröp ur lite av innehållet. Fyll med mandelmassan och spritsa fluffigt vispad grädde på. Lägg över locken och pudra över florsocker! Klaaaaart!

1 Kommentar

  1. Du är så duktig! Snälla kan inte du klicka in på min blogg och se på mina chokladfondanter jag bakat! Har aldrig bakat dom innan och har du tips på hur de kan bli ännu bättre så snälla ge mig tips! Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *