Mama Alexandras

Brownies med saffransganache

Jul jul stårlande jul…och med en härligt gnistrande snö också och även några solstrålar.

Underbart! Visst är det så att julstämmningen höjs några grader direkt det blir snö!

 

Dessa är underbart söta att ställa fram nu till jul! Den klassiska brownien med en tydlig chokladsmak får sällskap av en len saffransganache med en god smak av saffran och de lite salta pistagenötterna.

 

Pistage och saffran är en kombination som jag förövrigt tycker går väldigt bra ihop.

 

För att få snygga bitar av brownien så brukar jag skära bort de yttersta kanterna. Sen ser jag till att brownien stått kallt innan så att bitarna blir raka och snýgga.

 

Ett tips är också att göra saffransganachen dagen innan så den kan svälla över natten.

 

brownie med saffransganache, julbaka, julkaka

 

Brownies med saffransganache

 

  • 300 g mörk choklad
  • 200 g smör
  • 4 ägg rumsvarma
  • 250 g farinsocker
  • 120 g mjöl
  • 1 msk kaffe
  • Lite flingsalt
  • 1/2 tsk vaniljpulver

 

  • 175 g vit choklad
  • 0.5 g saffran
  • 60 g grädde
  • En liten skvätt konjak (tsk)
  • En liten klick flytande honung
  • En klick rumsvarmt smör

 

  • Pistagenötter

 

 

  1. Klä en form med bakplåtspapper. Min var 28 X 18 cm.
  2. Smält choklad och smör över vattenbad.
  3. Rör ner farinsockret ordentligt.
  4. Tillsätt ett ägg i taget och blanda väl.
  5. Sikta ner mjöl och tillsätt kaffe, vaniljpulver och salt.
  6. Vänd runt försiktigt.
  7. Häll ner smeten i formen och grädda på 175 C i 20 – 30 min.
  8. Brownien ska ha stannat men inte vara torr i mitten. Den sätter sig när den vilat i kylen sen.
  9. Låt botten svalna helt.
  10. Hacka den vita chokladen och smält den i micron/vattenbad.
  11. Koka upp grädde, honung, konjak, saffran och en uns salt.
  12. Ta av från plattan och rör ner chokladen.
  13. När du har en homogen smet så rör du i smöret.
  14. Häll i en skål och täck med plastfolie direkt mot ganachen.
  15. När den tjocknat till sig efter några timmar så spritsar du den på brownien.
  16. Strö över hackade pistagenötter.

 

adventsfika, julbak, juldessert

 

 

recept med saffran, saffran och choklad,  julig efterrätt

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.