Mama Alexandras

Vegetariska ”köttbullar”

Passar på att flika in med ett recept på vegetariska ”köttbullar” såhär inför jul.

Dessa är det ägg i så vill man ha veganska så katt man säkert byta ut ägget mot chiafrön blandat med vatten.

 

I alla fall så älskar jag dessa, och kan ha rikta cravings efter dem. Eftersom jag själv inte äter kött men gillar det här med köttbullar och pasta eller köttbullar med sås och potatismos så ville jag hitta något som jag kan ha som ”köttbullar”.

 

Resten av familjen äter vanliga köttbullar dock. Gillar man riktiga köttbullar så föredrar man nog de vanliga men om man just inte äter kött så kommer man älska dessa.

 

Mina favoriter tillsammans med dessa ”köttbullar” är:

Klassikern med potatismos, gräddsås och lingon.

På vörtbröd med senap, ost och picklad lök

Tillsammans med pasta

I sallad

 

Vegetariska köttbullar

150 g mandlar

ca 200 g kokta svarta bönor

1/2 gul lök

2 klyftor vitlök

1/2 msk grov sötstark senap

1/2 msk tomatpuré

1 msk soja

ca 1 dl ströbröd/mixade havregryn

Salt och peppar

 

Mixa mandlarna till mjöl.

Riv löken på den grova sidan av rivjärnet och krama ur vätskan. Finhacka löken.

Mixa bönorna.

Pressa vitlök och blanda med lök, mandelmjölet, ägg, tomatpuré, soja, senap, ströbröd/mixade havregryn och de mixade bönorna.

Smaka av med salt och peppar.

Låt blandningen stå och dra ca 10 – 15 min.

Rulla bullar och stek i olivolja och ev lite smör till de har en fin stekyta.

Servera med valfritt tillbehör men varför inte potatismos, gräddsås och lingongelé?

 

vegetarisk "köttbullar" vegetarisk jul, köttbullar utan kött

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.