Hur det kommer sig att de heter Stockholmskakor vet jag faktiskt inte… Vet någon så hojta till, kan ju alltid vara roligt att veta.
Hur som helst så är de vansinnigt goda! Den är så liten och petit samtidigt som den har allt gott samlat hos sig.
Sen går det att variera sylt efter smak och vad man är sugen på! Runt ju så brukar jag ha en ton av kanel i samt lingonsylt istället! En ”året runt” kaka men som för mig ändå är associerat med sommar!
Stockholmskakor
- 150 g smör
- ca 60 g rörsocker/socker
- 230 g mjöl
- 1 äggula (ca 20 g)
- Lite lite salt
- LIte vaniljpulver/vaniljsocker
- Sylt (jag hade denna gång kokat sylt på vinbär och rabarber)
- Pärlsocker/flagad mandel
- Blanda socker, salt och mjöl.
- Tärna ner smöret och arbeta ihop allt till en smulig massa.
- Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en smidig deg.
- Dela degen i två dela och forma till rullar ca 2 – 2.5 cm i diameter.
- Strö ut pärlsocker och flagad mandel på bordet.
- Stryk eventuellt på lite äggvita på rullarna och rulla i pärlsockret.
- Låt rullarna vila lite i kylen i ca 30 minuter.
- Skär i skivor ca 1 cm tjocka och gör en lite grop med fingret och fyll med sylt.
- Grädda på ca 180 C i ca 15 minuter.
- Låt svalna.