Mama Alexandras

En somrig marängtårta

Min farmor gjorde alltid en fantastisk marängtårta när det var firande av något slag med hallon från trädgården. Nu var det många år sen jag åt den då hon inte orkade göra den i slutet så jag försökte återskapa de i en egen version även om det aldrig kommer bli som hennes.

 

Visst kan man fylla den med bara grädde men jag själv föredrar en kräm där philadelphia och grädde blandas och sen antingen ringa runt lemoncurd eller rabarbercurd för att bryta av med lite fräschör.

 

Ett tips är att använda sig av naturens alla fina blommor till dekoration!

 

En somrig marängtårta, marängtårta, sommartårta

 

En somrig marängtårta

Sockerkakssmeten

  • 150 g mjukt smör
  • 2 dl råsocker/rörsocker eller vanligt socker
  • 8 äggulor
  • 6 msk mjölk
  • 180 g mjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk vaniljpulver
  • 1 msk stött kardemumma
  • Lite lite flingsalt

 

Marängen

  • 4 äggvitor
  • 2 dl socker/råsocker/rörsocker
  • 50 g mandelspån

 

Fyllning

  • 4 dl grädde
  • 200 g philadelphia
  • 1/2 – 1 dl florsocker
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 2 dl rabarbercurd
  • Bär som jordgubbar/hallon eller vad man nu tycker om

 

 

  1. Sätt ugnen på 170 C och klä 2 formar med bakplåtspapper (min var ca 25 x 32).
  2. Vispa smör och socker poröst.
  3. Vispa ner en äggula i taget tills det har blandats väl.
  4. Vispa ner mjölken, kardemumman och vaniljpulvret.
  5. Rör ihop mjöl och bakpulver och vispa snabbt ner det i smörblandningen.
  6. Bred ut smeten i de två formarna.
  7. Vispa äggvitorna med hälften av sockret till ett hårt skum.
  8. Vänd ner resten av sockret och smeta ut över sockerkakssmeten i ena formen bara.
  9. Strö över mandeln.
  10. Grädda i ca 20-35 min (formen med bara sockerkaka plockade jag ut tidigare efter ca 20 min,).
  11. Låt svalna.

 

  1. Vispa grädden mjuk med toppar.
  2. Vispa philadlephia, florsocker och vaniljpulver så länge tills det når en fast konsistens.
  3. Blanda ihop grädde och philadelphia.
  4. Ta loss delen med bara sockerkaka från bakplåtspappret och lägg på en bricka.
  5. Bred ut creme cheese fyllningen.
  6. Rippla över rabarbercurd och toppa med massor av färska bär.
  7. Lägg på den andra delen med sockerkaka och maräng.
  8. Voilà!

 

pinocchiotårta, pinocchiotårta med jordgubbar, marängtårta

 

sommartårta, jordgubbstårta, marängtårta

 

pinocchiotårta, pinocchiotårta fyllning, marängtårta fyllning

 

pinocchiotårta, pinocchiotårta fyllning, marängtårta fyllning

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.