Min farmor gjorde alltid en fantastisk marängtårta när det var firande av något slag med hallon från trädgården. Nu var det många år sen jag åt den då hon inte orkade göra den i slutet så jag försökte återskapa de i en egen version även om det aldrig kommer bli som hennes.
Visst kan man fylla den med bara grädde men jag själv föredrar en kräm där philadelphia och grädde blandas och sen antingen ringa runt lemoncurd eller rabarbercurd för att bryta av med lite fräschör.
Ett tips är att använda sig av naturens alla fina blommor till dekoration!
En somrig marängtårta
Sockerkakssmeten
- 150 g mjukt smör
- 2 dl råsocker/rörsocker eller vanligt socker
- 8 äggulor
- 6 msk mjölk
- 180 g mjöl
- 3 tsk bakpulver
- 1/4 tsk vaniljpulver
- 1 msk stött kardemumma
- Lite lite flingsalt
Marängen
- 4 äggvitor
- 2 dl socker/råsocker/rörsocker
- 50 g mandelspån
Fyllning
- 4 dl grädde
- 200 g philadelphia
- 1/2 – 1 dl florsocker
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 2 dl rabarbercurd
- Bär som jordgubbar/hallon eller vad man nu tycker om
- Sätt ugnen på 170 C och klä 2 formar med bakplåtspapper (min var ca 25 x 32).
- Vispa smör och socker poröst.
- Vispa ner en äggula i taget tills det har blandats väl.
- Vispa ner mjölken, kardemumman och vaniljpulvret.
- Rör ihop mjöl och bakpulver och vispa snabbt ner det i smörblandningen.
- Bred ut smeten i de två formarna.
- Vispa äggvitorna med hälften av sockret till ett hårt skum.
- Vänd ner resten av sockret och smeta ut över sockerkakssmeten i ena formen bara.
- Strö över mandeln.
- Grädda i ca 20-35 min (formen med bara sockerkaka plockade jag ut tidigare efter ca 20 min,).
- Låt svalna.
- Vispa grädden mjuk med toppar.
- Vispa philadlephia, florsocker och vaniljpulver så länge tills det når en fast konsistens.
- Blanda ihop grädde och philadelphia.
- Ta loss delen med bara sockerkaka från bakplåtspappret och lägg på en bricka.
- Bred ut creme cheese fyllningen.
- Rippla över rabarbercurd och toppa med massor av färska bär.
- Lägg på den andra delen med sockerkaka och maräng.
- Voilà!