Mama Alexandras

Hasselnötsglass

Jag är väldigt svag för god glass, jag älskar glass. Speciellt nu på sommaren.

Sen är jag ganska kräsen också det får inte smaka mjölkigt i munnen efter eller för fet, inte heller vara för sött. Jag vill verkligen känna vad det smakar.

Just hasselnötsglass tillhör en av favoriterna när det kommer till glassmaker.  Kan vara för att jag älskar hasselnötter!

Glass är kul att göra och att experimentera fram nya smaker och kombinationer. Man behöver inte ha en glassmaskin men självklart underlättar det. Gärna en med kompressor. Den jag har idag är utan kompressor och den fryser inte glassen lika bra eftersom sidorna av maskinen inte är kalla endast botten.

 

 

Hasselnötsglass

  • 200 g hasselnötter
  • 2 dl vatten
  • 2 dl råsocker
  • Flingsalt

 

  • 110 g äggula
  • 1 1/2dl grädde
  • 3 3/4 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1 msk kakao
  • Lite lite salt
  • 50 g god choklad
  • 75 g  rörsocker
  • 3 msk flytande honung

 

  1. Rosta hasselnötterna på 175° tills skallet blir mörkt.
  2. Gnugga sen bort skalet i en kökshandduk.
  3. Koka upp sockerlagen och låt hasselnötterna koka där i 15 minuter.
  4. Fiska upp hasselnötterna och lägg dem på ett bakplåtspapper för att svalna. Ett tips är att spara sockerlagen som blir kvar till att pensla över bullar.
  5. Mixa sedan hasselnötterna till en slätt kräm i en matberedare, smaka av med lite flingsalt.

 

  1. Dela och skrapa vaniljstången och lägg det i en kastrull med grädden, mjölken och kakaon.
  2. Ta av från plattan och rör ner chokladen.
  3. Vispa äggulor, socker och lite lite salt fluffigt i en annan skål.
  4. Häll ner mjölkblandningen i en tunn stråle under vispning.
  5. Häll tillbaka allt i kastrullen och rör tills glasskrämen når en temperatur på ca 84 C.
  6. Ta av från plattan och kyl genast ner krämen, rör ner hasselnötskrämen.
  7. Ställe sedan i kylen i ca 24 h.
  8. Nu har du en tjock och krämig glasskräm att hälla ner i glassmaskinen.
  9. Jag ringlade lite smält mörk choklad över glassen innan jag ställde inte den i kylen också.

 

hasselnötsglass, egen glass, efterrätt
Hasselnötsglass – med lite smak av choklad!
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.