L som i livet, leva, leka och lära

Hemlagad Kinamat – gott & enkelt

Vi har haft Linas Matkasse ett par månader nu och jag gillar det skarpt, kan varmt rekommendera.
Vissa rätter är lite mesiga i smaken men då har vi hotat till det extra.

Tidigare var det någon rätt med kalkon och dill som jag inte fastnade för men så dök ett annat ”inspirationsrecept” upp som innehöll Kalkon som föll mig mer i smaken.

Det började dock lite problematiskt då varken Maken (som åkte och helg handlade) eller personalen på Ica Kvantum hittade ”Five Spices”. Jag letade på nätet och hittade att man kunde göra blandningen själv men saknade bl.a. Stjärnanis så åkte själv ner till Ica men gissa vad jag hittade…

20140330-221154.jpg
… bland ”Kina-produkterna/smakerna” låg en burk med kryddmix.

Lärde även känna en ny grönsak (sallad) – Pak choi

20140330-221410.jpg
Kul med nya ingredienser och smaker, blev en väldigt god Kina rätt med ris. Väldigt enkel att göra och tog inte speciellt lång tid, bara lite ”mäck” med ingredienserna men det löste ju sig.
Jag är ju ingen matfotograf så måste säga att det smakade godare än mitt foto visar. Älskar du som jag ingefära och vitlök, då är detta något för dig!

20140330-221651.jpg
Den fräscha gurksalladen kommer vi definitivt göra ofta i sommar, gott och enkelt till grillat.

Här kommer recept Kinesisk rödkokt kalkon med five spice, gurka och salladslök
1. Koka ris enligt anvisningar (jasminris stod det i receptet men vi tog vanligt långkornigt)

2. Blanda 1 1/2msk vitvinsvinäger, 1/2tsk sambal oelek, 1/2tsk socker, 1krm salt och 1 vitlöksklyfta (pressad) i en rymlig skål.

3. Skala och skär 1 gurka i grova bitar. Strimla 1/2 förpackning salladslök. Blanda ner allt i vinägerskålen.

4. Finhacka 30gram ingefära och 3 vitlöksklyftor. Skär Pak choi i mindre bitar.

5. Hetta upp lite olja i en wok el. stekpanna. Tillsätt ca 600 gram strimlad kalkon (går nog lika bra med kött el kyckling), ingefära och vitlök.
Fräs 1-2 minuter. Tillsätt 1msk five spice, 2msk socker, 3msk kinesisk soja, 2 1/2dl vatten och 1/2tsk sambal oelek. (Not. Vi tyckte att den var lite mesig så gillar man starkare mat ta 1tsk sambal oelek).
Låt koka ihop 3-5 minuter.

6. Blanda 2tsk majsstärkelse med 2tsk vatten (kallt) och rör ner i kalkonwoken. Låt koka i ytterligare några minuter. Blanda ner Pak choi och dra grytan från värmen.

7. Servera rödkokt kalkon med ris och gurksallad.

I Kina kallar man något för ”rödkokt” när det är kokt i en soja sås
(källa; Linas Matkasse)

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.